Абдел Басет ал-Меграхи, който беше осъден за терористичния атентат на борда на американски самолет над шотландското селище Локърби през 1988г., страда от рак на простата. Във връзка със заболяването той се е обърнал към шотландското правителство с молба да бъде пуснат на свобода по семейни причини.

Това съобщава МИГнюз.

Бившият агент на либийските специални служби излежава доживотна присъда с минималем срок 27 години в шотландски затвор за взрива на полет 102 на американската компания Pan Am, в резултат на който загинаха 270 души.

"Можем да потвърдим, че сме получили молба за освобождаване от Меграхи: тя е отправена от правителството на Либия до шотландските министри", се казва в съобщение на говорителя на шотландското ръководство.

През май официален Триполи подаде молба за прехвърляне на Меграхи в родината му, в съответствие с договора за предаване на затворници, подписан между Либия и Великобритания.

57-годишният Меграхи подава вече втора молба, но до този момент не е взето никакво решение. Първата му молба за освобождаване беше отхвърлена през 2002 г.

През миналата година му беше поставена диагнозата "рак на простата". Според адвокатите му заболяването прогресира бързо и вече е обхванало и други органи.

Кампанията за освобождаването му се подкрепя и от някои семейства на загинали при атената. Сред тях е Джим Свайер, чиято дъщеря Флора се е намирала на борда на взривения самолет. Той не вярва, че Меграхи е отговорен за предявените му обвинения.