Лидерът на Шотландската консервативна партия Рут Дейвидсън обяви, че подава оставката си поради семейни причини, съобщават британските медии.

В публикация в "Туитър", в която обяви напускането си, Дейвидсън заяви, че постът, който тя заемаше почти осем години, е "привилегията на живота ми".

Тя също така изтъква, че е подала оставка, за да прекарва време с новороденото си бебе, тъй като "заплахата" да прекара "стотици часове далеч" я изпълнила с "ужас", като заключи, че "това не е начин на ръководство".

40-годишната Дейвидсън съживи шотландските консерватори през осемте си години като техен лидер. На референдума от 2016 г. тя гласува за оставане на Великобритания в Европейския съюз. "Опасявам се, че в опита си да съм добър лидер през годините се оказах лоша дъщеря, сестра, партньор и приятел", заяви тя.

Сега започва търсенето на неин заместник, като нейният бивш опонент Мърдо Фрейзър се смята за възможен наследник.

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Парламентът се разпуска до средата на октомври

Решението на Дейвидсън добавя към все по-турбулентния пейзаж в британската политика. Кралица Елизабет II одобри вчера решението на британския премиер Борис Джонсън да прекрати работата на парламента до средата на октомври, оставяйки британските депутати с малко време да обсъждат излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Много високопоставени политически фигури, включително депутати и противници на Брекзит без споразумение реагираха гневно на решението на Джонсън. То предизвика и протести в цялата страна, като петиция по темата беше подписана от над 1 млн. души, с което тя става задължителна за разглеждане от британските депутати.

Корбин скочи: Планът на Борис Джонсън за парламента е заплаха за демокрацията

Корбин скочи: Планът на Борис Джонсън за парламента е заплаха за демокрацията

Джонсън се опитва да прескочи парламента за Брекзит