Президентът на Южен Судан Салва Киир и президентът Владимир Путин се срещнаха в Москва. Там Киир се съгласи двете страни да разширят отношенията си в енергетиката, търговията и други области, особено петрола, съобщава "Асошиейтед прес".

На срещата двамата проведоха дискусии по политически теми и въпроси на сигурността в Южен Судан, който се подготвя за първите си президентски избори през декември 2024 г. Припомняме, че страната спечели независимост от Судан през 2011 г. и оттогава Киир я ръководи.

Според видеозапис, съдържащ публичните изявления на лидерите, публикуван онлайн от Кремъл, Путин обяви, че развитието на петролни рафинерии в Южен Судан с участието на руски компании ще укрепи връзките между двете страни. "Това е само началото. Имаме много добри възможности в различни области, включително енергетиката", изтъкна той.

Военният лидер на Судан нищи конфликта в страната с президента на южната ѝ съседка

Военният лидер на Судан нищи конфликта в страната с президента на южната ѝ съседка

Това е втората му пътуване извън страната откакто конфликтът там се изостри по-рано тази година

В момента руската Safinat Group работи върху петролна рафинерия в щата Юнити в Южен Судан.

Поканата на Русия към Киир за посещение дойде, след като Запада се обърна към Африка за подкрепа по отношение на руската инвазия в Украйна. Южен Судан е подложен на натиск от Съединените щати и други съюзници да приложи по-бързо мирното споразумение, подписано през 2018 г. за прекратяване на петгодишна си гражданска война и се подготви за демократични избори.

От своя страна Южен Судан иска премахване на оръжейното ембарго. Русия може да помогне за това в ролята си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Командирът на суданската армия е готов да седне на масата за преговори

Командирът на суданската армия е готов да седне на масата за преговори

Судан е разкъсван от гражданска война от средата на април

Киир посочи, че "светът диктува, че никой не може да оцелее или да успее сам" и каза на Путин, че Южен Судан има нужда от "силни приятели и вие сте един от тях".

Сред другите теми, които обсъдиха Путин и Киир бяха мира и сигурността в Африка, както и международните въпроси. Конфликтът в съседен Судан изсели хиляди хора в Южен Судан, чиито ресурси вече са под силен натиск.

Киир посещава Русия за втори път. Той присъства на първата среща на върха Русия-Африка през 2019 г.

Путин обяви, че Русия ще помогне на Южен Судан да се справи с вътрешната си политическа ситуация и да гарантира сигурността. "Ще направим всичко възможно, за да ви подкрепим в тази област", ​​каза Путин.

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Използвана е необичайна за Африка тактика