Висшият военен офицер на Судан Абдел-Фатах Бурхан пътува към Южен Судан. Там той ще разговаря с президента на Южен Судан Салва Киир, съобщава "Асошиейтед прес". Това е второто му пътуване извън страната откакто конфликтът там се изостри по-рано тази година.

Бурхан, който е председател на управляващия Суверенен съвет и дефакто лидер на Судан, ще обсъди конфликта в страната с президента.

По време на пътуването си до Джуба Бурхан е придружен от действащия външен министър Али ал-Садик и генерал Ахмед Ибрахим Муфадел, ръководител на Главното разузнавателно управление. Придружен е и от други военни офицери.

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Конфликтът е убил над 860 цивилни

Суданският лидер се срещна с президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси миналата седмица в египетския крайбрежен град Ел-Аламейн. Това беше първото му пътуване в чужбина след войната.

Припомняме, че в средата на април се възобнови напрежението между военните, водени от генерал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало. То прерастна в боеве в столицата Хартум, както и на други места. В момента Силите за бърза подкрепа контролират огромни части от града.

Военното командване, където се предполага, че е разположен Бурхан от началото на боевете, е един от епицентровете на конфликта.

Политическата криза в Судан се задълбочава

Политическата криза в Судан се задълбочава

Премиерът подаде оставка