Висшият военен офицер на Судан Абдел-Фатах Бурхан пристигна в Египет днес, съобщава "Асошиейтед прес". Това е първото му пътуване в чужбина, откакто страната потъна в ожесточен конфликт тази година, съобщиха властите.

Бурхан беше приет от египетския президент Абдел Фатах Ел-Сиси на летището в средиземноморския град Ел-Аламейн, според съвета. Съветът каза в по-ранно изявление, че двамата лидери ще обсъдят последните събития в Судан и връзките между съседните страни.

Припомняме, че Судан изпадна в хаос в средата на април, когато се възобнови напрежението между между военните, водени от генерал Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало. То прерастна в боеве в столицата Хартум, както и на други места. Конфликтът превърна столицата в бойно поле, а Силите за бърза подкрепа контролират огромни части от града.

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Конфликтът е убил над 860 цивилни

При пътуването си до Египет Бурхан беше придружен от изпълняващия длъжността външен министър Али ал Садик, ръководителят на Главното разузнавателно управлениегенерал Ахмед Ибрахим Муфадел, както и от други военни офицери.

Бурхан успя миналата седмица да напусне военния щаб, който е в епицентъра на конфликта. Той посети военни съоръжения в побратимения на Хартум град Омдурман. Бурхан пътува до Египет от крайбрежния град Порт Судан на Червено море.

Въпреки продължилите месеци боеве, нито една от страните не е успяла да установи контрол върху Хартум, нито в други ключови области в страната. Миналата седмица е имало големи експлозии и стълбове черен дим в ключовите райони на столицата, включително близо до нейното летище.

Египет има дългогодишни връзки със суданската армия и нейните висши генерали. През юли Президентът на Египет Ел-Сиси беше домакин на среща на съседите на Судан и обяви план за прекратяване на огъня. Поредица от крехки примирия, постигнати с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, не успяха да се удържат.

Армията на Судан удължава примирието със 72 часа

Армията на Судан удължава примирието със 72 часа

То ще влезе в сила от датата на края на настоящото примирие

Конфликтът превърна Хартум и други градски райони в бойни полета. Много жители живеят без вода и електричество, а здравната система на страната е почти в колапс.

Сблъсъците също се засилиха по-рано този месец в провинциите Южен Кордофан и Западен Кордофан.

Смята се, че са загинали поне 4000 души, според службата по правата на човека на ООН. Според активисти и лекари броят на жертвите вероятно е много по-голям.

Повече от 4,6 милиона души са били разселени, според агенцията на ООН за миграцията. Над 3,6 милиона са избягали в по-безопасни райони в Судан, а повече от 1 милион други са преминали в съседни страни.

"Вагнер" отрича да има пръст в размириците в Судан

"Вагнер" отрича да има пръст в размириците в Судан

Бойците на компанията не са били в страната над две години