Лидерите на страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат сериозен напредък в изглаждането на различията си за мигрантите по време на неформалната среща на върха в австрийския град Залцбург снощи, като разговорите по темата продължават и днес.

Единствената постигната договорка е за това, че ЕС трябва да си сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата, цитирани от световните информационни агенции.

Унгария нахока ООН и отсече: Никога няма да бъдем страна на мигранти

Унгария нахока ООН и отсече: Никога няма да бъдем страна на мигранти

ООН разпространявало лъжи

Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет.

Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на мигрантите в рамките на съюза.

7 пъти увеличение на мигрантите, пристигнали  по суша в ЕС

7 пъти увеличение на мигрантите, пристигнали по суша в ЕС

Около 18 000 мигранти са дошли по суша в Европа през 2018-а

Други правителства искат решаване на този проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година.

Някои страни пък се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на агенцията по охрана на външните граници на ЕС "Фронтекс".