Руският президент Владимир Путин разговаря отново с израелския премиер Нафтали Бенет за конфликта в Украйна, информира Ройтерс. Кремъл заяви, че разговорът е бил проведен по искане на израелската страна.

Израелски представител каза, че Бенет, който разговаря с украинския президент Владимир Зеленски в събота вечер, е напуснал заседанието на кабинета за разговора с руския президент Путин, който е продължил около час и половина.

Бенет проведе множество разговори както с Путин, така и със Зеленски в опит да подпомогне усилията за разрешаване на конфликта. Последният е бил посветен на усилията за прекратяване на огъня, както и за израелската хуманитарна помощ в региона, според израелския служител.

Израел в понеделник одобри изпращането на полева болница за лечение на бежанци в Западна Украйна. Очаква се тя да обработва около 100 пациенти на ден, според офиса на Бенет.

В днешния ден се проведоха преговори чрез видеовръзка между Русия и Украйна, но те бяха прекъснати ще продължат утре, защото и двете страни са имали нужда от "допълнителна работа за изясняване на отделните дефиниции".

След началото на руската инвазия в Украйна се проведоха три кръга от преговори между руската и украинската страна в Беларус, но те не доведоха до съществени резултати. Бяха договорени хуманитарни коридори за извеждането на цивилните граждани от градовете, където се водят интензивни сражения. Русия обявява всеки ден "режим на тишина" от 8 март, но тя не се спазва във всички обявени райони, а за нейното нарушаване се обвиняват и двете страни.

Започна евакуация от Мариупол

Започна евакуация от Мариупол

Засега коридорът работи

По-рано в четвъртък се проведе първата директна среща на външните министри на Русия и Украйна в турския град Анталия, но на нея също не бе постигнат напредък. макар че страните са се договорили разговорите да продължат.

В неделя, обаче, почти по едно и също време и от Украйна, и от Русия, а по-късно и от САЩ заявиха за "съществен напредък" в тези преговори.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и турския президент Реджеп Тайип Ердоган периодично разговарят и с Путин, и със Зеленски, но досега не са обявили за постигане на резултати от тези разговори.