Руският външен министър Сергей Лавров изрази загриженост относно липсата на комуникация между Москва и Вашингтон, като подчерта, че недостигът на диалог между двете страни относно стратегическата стабилност може да доведе до "натрупване на проблеми и лавинообразно увеличаване на рисковете".

По време на видеообръщение към участниците в Московската конференция за неразпространение на ядрени оръжия, публикувано на уебсайта на външното министерство, той изрази съжаление, че Съединените щати са замразили двустранния диалог замразен и подчерта, че Русия е отворена за обсъждане на неразпространението и контрола на оръжията с онези, които показват подобна готовност.

Песков: Няма планове за руско-американски контакти до края на годината

Песков: Няма планове за руско-американски контакти до края на годината

Русия не иска да говори публично за размяна на затворници

Руският първи дипломат предупреди и че "в контекста на усилията на Запада да сдържа Русия, линията на САЩ и НАТО като цяло за действителна военна конфронтация с нас представлява сериозна заплаха", тъй като евентуален сблъсък между ядрени сили може да доведе до "катастрофални последици".

В края на ноември Москва заяви, че има "дълбоко разминаване" с Вашингтон по прилагането на новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ). 

Позицията ѝ дойде ден, след като от посолството на САЩ в Москва съобщиха, че Русия едностранно е отложила преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия.

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

САЩ: Русия едностранно и без обяснение отложи преговорите за ядрени оръжия

Русия е наясно, че дискусиите са за Нов СТАРТ и не включват обсъждане на конфликта в Украйна