Министърът на националната отбрана на Литва Арвидас Анусаускас заяви , че пристигането на голям брой наемници от руската паравоенна групировка "Вагнер" в съседна Беларус не е повлияло на геополитическото положение във и около балтийската страна, цитира думите му Руската служба на Би  Би Си.

През последните дни се появи информация, че след неуспешния опит за бунт на групировката, ръководена от Евгений Пригожин, все повече наемници идват от Русия в Беларус. По оценки на беларуските опозиционери в страната сега има около 3,5 хиляди "вагнеровци" и други продължават да пристигат.

"Няма нужда да се плашите. В резултат на това геополитическата ситуация не се е променила. Ще се промени с края на войната в Украйна и с края на руската агресия. Тогава ще се промени, но сега всичко е сложно," каза Анусаускас.

В интервю за агенция ELTA министърът увери, че правителството следи процесите в Беларус: "Имаме повече от достатъчно инструменти, възможности да се справим с всичко това и да сме готови."

Литва обяви прогноза за "Вагнер" в Беларус

Литва обяви прогноза за "Вагнер" в Беларус

Развитие на ситуацията

В същото време редица други литовски политици твърдят, че присъствието на групировката "Вагнер" в Беларус оказва негативно влияние върху сигурността в региона.

Миналия петък Полша обяви, че част от нейните военни части се пренасочват към границата с Беларус поради пристигането там на наемниците от Вагнер.

В неделя Александър Лукашенко, който пристигна в Русия за двудневни разговори с Владимир Путин, заяви, че възпира "вагнеровците", които според него са били нетърпеливи "на екскурзия до Варшава", за да си разчистят сметките с поляците, които доставят оръжие на Украйна.

Според медийния проек "Беларуски гаюн" от 11 юли на територията на Беларус са навлезли най-малко 10 организирани колони от наемници от групировката "Вагнер", като последната е пристигнала в неделя, 23 юли.

Беларуски войници и бойци от "Вагнер" край границата с Полша
Обновена

Беларуски войници и бойци от "Вагнер" край границата с Полша

Провеждат се съвместни военни учения