Появата на бойците на ЧВК "Вагнер" в Беларус не променя съществено ситуацията със сигурността в региона. Наемниците са пристигнали без оръжие.

"Не бих ги нарекъл отряди, бих ги нарекъл групи, които са прехвърлени в Беларус без оръжие, боеприпаси и логистика, броят им е малък. Това не променя коренно ситуацията в региона, която се усложни след началото на руската агресия срещу Украйна", заяви литовският министър на националната отбрана Арвидас Анушаускас пред БНС.

В същото време той посочи, че въпреки наемниците, руското военно присъствие в Беларус е намаляло, защото Москва е изтеглила войниците си. Според него сега "вагнерите" не предизвикват сериозна загриженост у литовските власти.

"Знаете ли, рискът е висок, когато 40 000 руски войници и все още с всички боеприпаси, тежки оръжия, авиация са били преди година и половина. Да сравняваме тези групи с тези възможности... Ако се страхуваме от хиляда пъти по-малка група, то, честно казано, не си струва", заяви ръководителят на литовското министерство на отбраната.

Според него "Вагнер" в Беларус вероятно ще се опита да създаде своя логистична база за операции в Африка.

"Те бяха разоръжени в Русия, бяха им отнети боеприпасите и тежките оръжия. Всичко беше оставено в Русия. Вижда се, че не е имало споразумение те да дойдат в Беларус с оръжие", смята министърът.

На 15 юни наблюдателите в Беларус съобщиха за голям конвой от ЧВК "Вагнер", пристигнал в страната. Общо те са преброили поне 60 превозни средства, придружени от коли на беларуската пътна полиция. На следващия ден те забелязват още една колона от наемници, която се насочва към Беларус. По-късно на границата с Русия било издигнато знамето на ЧАК "Готвач на Путин".

Британското разузнаване вижда объркване в Москва за съдбата на "Вагнер"

Британското разузнаване вижда объркване в Москва за съдбата на "Вагнер"

Между многото дадени възможности, все още не е ясно ще има ли такава група

На 17 юли друга голяма колона от "вагнеровци" се придвижва към Осиповичи и лагера в село Сиел на магистрала М5 от Бабруйск.