Руският независим новинарски канал Telegram Astra съобщи на 27 януари, че руски самолети случайно са изстреляли два неуправляеми боеприпаса ФАБ-250 срещу две руски села в района на Белгород. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че първият боеприпас е паднал на улица в село Стрелецкое и се е наложила евакуация на до 150 цивилни в радиус от 500 метра.

Британското разузнаване припомня, че това е четвъртият път за този месец, в който руски самолет случайно изпуска боеприпаси на собствена територия. Общо това е петият подобен инцидент в рамките на една година, като за първи път такъв бе докладван на 20 април миналата година в град Белгород.

Не може да бъде потвърдено дали такива инциденти възникват поради лоши процедури при въоръжаване на самолета преди полети или лошо изпълнение от страна на екипажа по време на мисии. Вероятно е комбинация от двете, отбелязва британското МО.

Лондон: Изстреляните по погрешка бомби от руски самолети - заради неадекватно обучение и умора

Лондон: Изстреляните по погрешка бомби от руски самолети - заради неадекватно обучение и умора

През последната седмица имаше два подобни инцидента

Зачестяването на тези събития вероятно показва известна степен на умора на въздушния и наземния екипаж на руската фронтова линия, а също разкрива неадекватно обучение, заключава британското разузнаване.

Припомняме, че руското военно министерство съобщи, че на 2 януари един от самолети му е изстрелял боеприпас, нанасяйки щети на девет жилищни имота в Петропавловка, Воронежка област вРусия.

Друг инцидент стана на 8 януари, когато авиационна бомба ФАБ-250 падна над село Рубижное, Луганска област, в окупирана Украйна. Той бе потвърден от проруския ръководител на Луганската народна република. И двата инцидента са се случили по време на руски бойни полети.

На 20 април 2023 г. руски самолет Су-34 също докладва "анормално изхвърляне на авиационни боеприпаси" над град Белгород в Русия.

Руски самолет изпуснал бомба в окупираната Луганска област

Руски самолет изпуснал бомба в окупираната Луганска област

Втори подобен инцидент от началото на годината