Британският министър на отбраната Бен Уолъс смята, че западните сили трябва да се противопоставят на частните военни армии, действащи в Либия.

"Тези неясни фракции, които сега са толкова нагло подкрепени от добре финансирана и добре обучена военна сила, представляват сложна задача за западните военни", каза той пред "Дейли телеграф".

В същото време ръководителят на Министерството на отбраната на Обединеното кралство не споменава конкретно нито една държава.

Макрон: Русия и Турция да напуснат Либия

Макрон: Русия и Турция да напуснат Либия

Инициатива на Франция за Северна Африка

В началото на февруари, след преговорите, започнали миналата година, Либийският форум за политически диалог избра в Швейцария министър-председателя на обединеното правителство на Либия Абдел Хамид Дбейба и трима членове на президентския съвет.

И двете власти положиха клетва на 15 март и вече са поели задълженията си в Триполи. Основната им задача ще бъде да обединят разнородните структури на властта в цялата страна, както и да подготвят и проведат президентски и парламентарни избори в Либия на 24 декември тази година.

Парламентът на Либия утвърди ново правителство до изборите през декември

Парламентът на Либия утвърди ново правителство до изборите през декември

Новият кабинет включва 33 министри и двама вицепремиери

В тази връзка на 23 март френският президент Еманюел Макрон, след среща с председателя на президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи и заместник-председателя Муса ал-Куни, обяви намерението си да отвори отново френското посолство в Триполи, Либия.