Представител на британското външно министерство е изключил възможността за размяна на руски шпиони, излежаващи присъди в Обединеното кралство, срещу опозиционния активист Владимир Кара-Мурза, който се намира в руски затвор, пише вестник "Гардиън".

Владимир Кара-Мурза има освен руско и британско гражданство, а депутатите в Лондон са загрижени за съдбата му след новината за смъртта на Алексей Навални.

Съпругата на Кара-Мурза прави всичко възможно, за да изведе съпруга си от Русия, заяви депутатът Боб Сили, който призова правителството да подкрепи подобна размяна на затворници.

Боб Сийли, който е в контакт със семействата на Кара-Мурза и Навални, заяви, че когато е обсъждал размяната на затворници с Бюрото на Фиорин, му е било обяснено, че подобни стъпки само ще насърчат по-нататъшното вземане на заложници.

"Здравето му е в крехко състояние и ако Путин може да убие Навални, може да убие и Кара-Мурза", предупреди депутатът, който оглавява междупартийна парламентарна група по въпросите на Русия.

Той призова външния министър да направи всичко възможно, за да върне Кара-Мурза, защото в противен случай, както се изрази, Владимир Кара-Мурза ще бъде следващият, пише "Гардиън".

Съпругата на Кара-Мурза се страхува за живота му

Съпругата на Кара-Мурза се страхува за живота му

След смъртта на Алексей Навални

Но Лео Доути, говорител на Форин офис, който направи изявление по повод смъртта на Навални в отсъствието на външния министър Дейвид Камерън, заяви: "Не съм съгласен: "Не можехме и няма да подкрепим политиката на размяна на затворници, но, разбира се, продължаваме да полагаме всички усилия, за да подкрепим г-жа Кара-Мурза и да търсим освобождаването му".

Кара-Мурза, който излежава 25-годишна присъда за държавна измяна, два пъти е преживявал отравяния, за които обвинява руските власти. Опозиционерът страда от нервно увреждане, наречена полиневропатия. Той беше осъден на затвор от московски съд през април 2023 г. Кара-Мурза има двойно гражданство - руско и британско.