Руският опозиционен политик и публицист Владимир Кара-Мурза, който излежава 25-годишна присъда в колония със строг режим в Омск, е бил преведен в болница на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Това съобщи неговата съпруга Евгения Кара-Мурза в социалните мрежи, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

"Когато адвокатите пристигнаха в болницата, която се намира в друг район на Омск, им съобщиха първо, че Владимир не е бил докаран, а след края на работния ден потвърдиха неговото пристигане и им казаха да дойдат на следващия ден," пише Евгения Кара-Мурза.

В петък адвокатите му "периодично им обещаваха достъп и ги молиха да почакат", но в крайна сметка им казали, че работният ден е приключил.

"По този начин адвокатите не успяха да се видят с Владимир и да се убедят, че е в добро състояние," добави тя, припомняйки, че нейният съпруг страда от полиневропатия - заболяване, предизвикано от две тежки отравяния, което попада в списъка на болестите, възпрепятстващи изтърпяването на наказание.

През юни адвокатът на Кара-Мурза съобщи, че политикът е бил преместен в помещение от камерен тип (ПКТ) за максимално възможния срок. ПКТ е своеобразен затвор в затвора с още по-строг режим в сравнение с останалата част на колонията, коментира адвокатът.

През април 2023 година Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години колония със строг режим. Той беше осъден по три обвинения - държавна измяна, сътрудничество с нежелана в Русия организация и разпространение на "фейкове" за армията.

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Тя каза, че съпругът й е държан в малка килия с размери около шест квадратни метра