Московски съд постанови, че Следственият комитет на Русия не е длъжен да разследва две покушения срещу задържания дисидент Владимир Кара-Мурза, съобщава "Ройтерс".

Роденият в руската столица Кара-Мурза, който има както руски, така и британски паспорт, беше осъден през април миналата година на 25 години затвор по обвинения в държавна измяна, след като многократно осъди войната на Русия в Украйна и лобира за западни санкции срещу Москва. Обжалването на присъдата му беше отхвърлено по-рано този месец.

42-годишният политик и бивш журналист е преживял два опита за отравяне. Той се разболя и беше хоспитализиран в Москва през 2015 г., няколко месеца след като колегата му, опозиционният лидер Борис Немцов, беше застрелян, докато преминаваше по мост край Кремъл.

Кара-Мурза губи обжалването на присъдата за държавна измяна

Кара-Мурза губи обжалването на присъдата за държавна измяна

В жалбата си Кара-Мурза твърди, че е осъден единствено за това, че е упражнил правото си на свобода на словото

През 2017 г. Кара-Мурза беше поставен в медикаментозна кома и включен към животоподдържащи системи след появата на сходни симптоми.

Съвместно разследване, ръководено от изданието Bellingcat, впоследствие установи, че Кара-Мурза е бил проследен от същото подразделение на Федералната служба за сигурност (ФСБ), за което се твърди, че е отровило опозиционния лидер Алексей Навални през 2020 г., починал в арктически затвор през февруари.

Съпругата на Кара-Мурза Евгения твърди, че опитите за отравяне са му причинили нервно разстройство и се страхува за живота му в затвора.

Адвокатът му изпрати искания до Следствения комитет за разследване на отравянията, които бяха отхвърлени. Днес Московският градски съд отхвърли жалбата на Кара-Мурза срещу тези решения.

Кара-Мурза нарече твърденията на следователите, че са разследвали убийствата и са разпитали свидетели, "директна, документирана лъжа" в съда. Той направи изявлението си чрез видеовръзка от сибирския затвор, където е държан.

Заточиха руския опозиционер Владимир Кара-Мурза в Сибир

Заточиха руския опозиционер Владимир Кара-Мурза в Сибир

Той излежава присъда от 25 години затвор за държавна измяна