Великобритания обвини Китай, че се опитва да "заглуши онези, които изтъкват нарушенията на правата на човека", след като Пекин санкционира британски депутати, отправящи призиви за действие по отношение на отношението му към мюсюлманите уйгури, предаде "Франс прес".

"Осъждаме опита на Китай да заглуши онези, които изтъкват нарушенията на правата на човека както в страната, така и в чужбина, включително британски депутати и лордове", подчерта британският външен министър Доминик Рааб в "Туитър".

Китай наложи санкции на британски политици и организации

Китай наложи санкции на британски политици и организации

В отговор на същите мерки

"Докато Обединеното кралство се присъединява към международната общност, за да санкционира нарушенията на правата на човека, китайското правителство санкционира своите критици", добави той.

Китай по-рано днес обяви санкции срещу деветима британци и четири организации, заявявайки, че те били "злонамерено разпространили лъжи и дезинформация" във връзка с отношението на Пекин към уйгурите.

Рааб призова Пекин да предостави достъп на ООН до областта Синцзян, ако "искат достоверно да отхвърлят твърденията за нарушаване на човешките права".

Китай привика посланика на ЕС

Китай привика посланика на ЕС

ЕС не е квалифициран да действа като учител по правата на човека

Сред санкционираните са Иън Дънкан Смит, бивш лидер на Консервативната партия, четири организации, които прокараха като важна тема правата в Синцзян и Хонконг в дневния ред на британския парламент и адвокатска кантора, която се зае с каузите за правата на уйгурите.

Дънкан Смит заяви, че "нашият дълг е да критикуваме нарушенията на правата на човека от страна на китайското правителство в Хонконг и техния геноцид над уйгурския народ. Онези от нас, които живеят свободен живот под върховенството на правото, трябва да говорят за онези, които нямат глас. Ако това стоварва гнева на Китай върху мен, тогава ще го нося като почетен знак".

Франция, Германия и други държави привикаха посланиците на Китай

Франция, Германия и други държави привикаха посланиците на Китай

Редица европейски държави привикаха китайските посланици

ЕС, Великобритания, Канада и САЩ санкционираха няколко членове на политическата и икономическата върхушка в Синцзян тази седмица в координирана акция по обвинения в масови злоупотреби в северозападния регион.

Най-малко 1 млн. уйгури и хора от други предимно мюсюлмански групи са държани в лагери там според правозащитни организации, които обвиняват властите в насилствена стерилизация на жени и налагане на принудителен труд.

Депутатите от Консервативната партия Нусрат Гани, Тим Лоутън, Том Тугендхат и Нийл О'Брайън и лордовете Хелена Кенеди и Дейвид Алтън също са в списъка със санкции, обявен от Китай.

Гани заяви пред радио Би Би Си, че "няма да бъде сплашена".

"Това е сигнал за събуждане за всички демократични страни и депутати, че няма да можем да водим ежедневния си бизнес, без Китай да ни санкционира само за опит да разкрием какво се случва в Синцзян и злоупотребите срещу уйгурите", изтъкна тя и подчерта: "Това ме кара още по-решително да говоря за уйгурите."

Евродепутатът Илхан Кючюк попадна под санкции от Китай

Евродепутатът Илхан Кючюк попадна под санкции от Китай

За увреждане "суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространение на лъжи и дезинформация"