Франция, Германия и други държави членки на ЕС привикаха посланиците на Китай, за да протестират срещу наложените от Пекин санкции срещу техни граждани, информира АФП.

По-рано днес стана ясно, че Китай е привикал посланика на ЕС заради решението на Брюксел да наложи санкции на азиатската държава за нарушаване правата на уйгурите.

Белгия привика посланика на Китай

Белгия привика посланика на Китай

Министерството на външните работи на Белгия критикува решение на Пекин

Това са първите санкции срещу Китай за нарушение на правата на човека от клането на площад "Тянанмън" през 1989 г.

САЩ, Великобритания и Канада последваха ЕС и наложиха санкции.

Часове по-късно Пекин отговори с налагане на санкции на 10 евродепутати и четири европейски институции. Сред санкционираните евродепутати е българският политик Илхан Кючюк.

Франция също изрази протеста си пред китайския посланик за "недопустимо" поведение, след като публикува съобщения в "Туитър", насочени към френски депутати и изследовател. Посланикът нападна френски депутати, които се надяват да посетят Тайван и Антоан Бондаз, специалист по Китай към Фондацията за стратегически изследвания. В "Туитър" посланикът нарече Бондаз "малък разбойник", "луда хиена" и "идеологически трол" с "антикитайски" позиции, след като Бондаз се оплака от китайския натиск върху френските дипломати, които се надяват да посетят Тайван.

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада

Представител на френското външно министерство заяви, че методите на посолството и тонът в публичните коментари са напълно недопустими и прекрачват границите на приемливото.

Посланикът бе привикан в понеделник, но в нарушение на стандартния дипломатически протокол посланикът се появи по-късно.

Германия също привика посланика на Китай за "спешни разговори" във външното ведомство.

Министерството обяви, че пред посланика е заявено, че санкциите на Китай срещу европейски депутати, учени, политически институции и неправителствени организации представляват неуместна ескалация, която ненужно обтяга отношенията между ЕС и Китай.

Китай привика посланика на ЕС

Китай привика посланика на ЕС

ЕС не е квалифициран да действа като учител по правата на човека

По-рано бе съобщено, че и Белгия е привикала китайския посланик, за да изрази протестира си срещу наложените санкции.

Министерствата на външните работи на Литва и Дания също привикаха посланиците на Китай.

Копенхаген изрази протеста си пред китайския посланик, след като Пекин санкционира неправителствената организация "Съюз на демокрациите". Неправителствената организация е основана от бившия датски премиер и бивш генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.