През последните седмици тонът на публичния дебат в Русия премина отвъд простото наказване на тези, които критикуват "специалната военна операция" към налагане на гражданите активно да правят жертви в подкрепа на военните усилия. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Руските държавни медии и бизнес групи подадоха петиция до Министерството на икономиката да разреши шестдневна работна седмица за работниците предвид икономическите изисквания на войната, очевидно без допълнително заплащане.

На 21 май водещата руска пропагандаторка Маргарита Симонян изрази мнение, че гражданите трябва да работят по два допълнителни часа в заводи за боеприпаси всеки ден след редовната си работа.

Британското разузнаване посочва, че в развиващия се тон на дебата ясно отеква съветското чувство за обществена принуда. Той подчертава и как е много вероятно руското ръководство да определи икономическото представяне за решаващ фактор за спечелването на войната.

С видеокампания Русия търси "истински мъже" за фронта

С видеокампания Русия търси "истински мъже" за фронта

Москва иска да привлече повече професионални войници да се бият в Украйна