Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пропуска тази седмица ключови срещи в Европа.

Това разкри Би Би Си. Лойд Остин трябваше в сряда да пристигне в Брюксел, за да председателства срещата на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна. Това щеше да бъде първото му пътуване в чужбина след първоначалното му хоспитализиране.

В четвъртък Лойд Остин трябваше да участва в среща на министрите на отбраната на НАТО, председателствана от ръководителя на Алианса Йенс Столтенберг.

На 23 януари Остин присъства на последната среща на Контактната група за Украйна чрез видеовръзка от дома си.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин беше настанен в интензивно отделение, след като е бил хоспитализиран в понеделник вечерта, съобщи уебсайтът на Министерството на отбраната на САЩ.

От болничното си легло Лойд Остин е наредил ударите по хусите

От болничното си легло Лойд Остин е наредил ударите по хусите

Пентагона обяви основната цел на операцията в Йемен

"Тази нощ, след поредица от тестове и прегледи, министърът беше преместен в интензивното отделение на Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" за поддържащи грижи и внимателно наблюдение", се казва в изявление на Пентагона.

Отбелязва се, че за момента не е известно колко дълго Остин ще остане в болницата. Не се очаква настоящият проблем да повлияе по някакъв начин на процеса на възстановяването му от рак на простатата, като прогнозата "остава отлична".

По-рано беше съобщено, че Остин е бил отведен в болницата от охраната си, след като е развил симптоми, "показващи спешен проблем с пикочния мехур".

Остин под натиск да подаде оставка

Остин под натиск да подаде оставка

След скандала с тайната му хоспитализация

Оттогава хоспитализираният министър временно е предал задълженията си на заместник Катлийн Хикс. За инцидента са уведомени председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, Белият дом и Конгресът.

За последен път Остин беше хоспитализиран на 1 януари поради инфекция, причинена от операция на 22 декември, свързана с рак на простатата.

Хоспитализацията на шефа на Пентагона предизвика полемика на Капитолийския хълм, тъй като за нея не беше съобщено на заместник-министъра на отбраната или на Белия дом до 4 януари. Остин също така не съобщи до 9 януари, че е диагностициран с рак на простатата.

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Операция от рак и последвали усложнения са причината за престоя в болница

Припомняме, че той трябва да даде показания пред Конгреса на 29 февруари за ситуацията.

Инцидентът предизвика политически шум.

Лойд Остин е на 70 години. Той е начело на Пентагона от януари 2021 г.