"Единствената грешка", която направили Русия и Беларус, беше "че не решихме този въпрос през 2014-2015 г., когато Украйна нямаше армия и не беше подготвена", каза беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от "Политико".

През 2014 г. Русия незаконно нахлу в Крим и го анексира от Украйна, а подкрепяните от Кремъл бойци завзеха територия в Източна Украйна. След това обаче бяха договорени Минските споразумения именно с участието на самия Лукашенко и конфликтът в Източна Украйна бе замразен.

Лукашенко е имал сложни отношения с Путин през почти трите си десетилетия на власт. Но след като Кремъл му помогна да пресече масовите улични протести след обявените от опозицията и Запада за фалшифицирани президентски избори през 2020 г., беларуският лидер заложи всичко на Путин, като помогна на Москва да започне пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и се съгласи да разположи руски ядрени оръжия на територията на страната си.

Медведев разбрал още след анексията на Крим, че Западът се готви за битка с Русия

Медведев разбрал още след анексията на Крим, че Западът се готви за битка с Русия

Западните страни искали а заличат историческата памет на страната

Според белоруския прочит на речта на Лукашенко в Минск, той твърди: "Видяхме, че това идва", имайки предвид руската инвазия. Изказването продължава, че ако войната не беше започнала миналата година, "тя щеше да започне утре, но при по-лоши условия за Русия и Беларус".

"Политико" цитира  думите на Лукашенко: "Единствената грешка, която направихме вероятно е, че не решихме този въпрос през 2014-2015 г., когато Украйна нямаше армия. Искахме да го уредим мирно. Те обаче използваха това време, за да развият боеспособни въоръжени сили.

Лукашенко: В съюз с Русия и Беларус ядрени оръжия ще има за всички

Лукашенко: В съюз с Русия и Беларус ядрени оръжия ще има за всички

Aко някой се притеснява, да влезе в съюза, подкани президентът на Беларус