Президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се споразумяха за цените на газа, но не и на петрола, предаде радио "Свободна Европа". Двамата се срещнаха в Сочи на 7 февруари.

Заместник-шефът администрацията на Путин - Дмитрий Козак, заяви, че Русия ще доставя суров нефт в Беларус само по пазарни цени. Наред с това той заяви, че Москва има готовност да продава на Минск природен газ по цените от 2019 г. - 127 долара за 1000 кубични метра.

По думите на Козак, двамата президенти ще продължат в бъдеще преговорите за "интеграция" на двете страни.

Александър Лукашенко, който управлява Беларус повече от 25 г., през последните години е подложен на нарастващ натиск от страна на Кремъл за създаване на "съюзна държава" - фактически поглъщане на Беларус от Русия.

През декември Русия се опита да го принуди да подпише "пътна карта" с конкретни стъпки към създаването на "съюзна държава", но Лукашенко не прие.

САЩ готови да осигурят нефта на Беларус

САЩ готови да осигурят нефта на Беларус

Майк Помпео увери, че цените ще са конкурентни

От този момент Москва непрекъснато упражнява натиск - основно чрез намаляване на петролните доставки и високи цени на енергоносителите.

Това накара Лукашенко да търси други страни, от които да доставя енергоносители.

През миналата седмица американският държавен секретар Майк Помпео посети Беларус и стана най-високопоставеният американски политик, гостувал в Белерус през последните две десетилетия. Помпео заяви готовност американски компании да осигурят на 100% от нуждите на Беларус от нефт.

Лукашенко намекна за визита на Тръмп и измама за цените на газа

Лукашенко намекна за визита на Тръмп и измама за цените на газа

Беларус търси алтернативни източници

Преди това пък Беларус се договори нефтена компания БНК да внесе до края на месеца норвежки петрол от находището Johan Sverdrup. Той ще бъде доставен през литовското пристанище Клайпеда. На търсенето откликна и Латвия.Президентът Александър Лукашенков нееднократно заявява, че Беларус активно търси алтернативни източници и определи процеса на преговори с Русия като "война за енергоресурси".