Руският президент Владимир Путин предложи самолетите Су-25, които са на въоръжение в беларуската армия, да бъдат преоборудвани в Русия, съобщи "Интерфакс".

"Беларуската армия има на въоръжение доста голяма група Су-25. Те могат да бъдат преоборудвани по съответния начин и да започне обучението на летателния състав", заяви Путин по време на руско-беларуските преговори на най-високо равнище в събота.

"Тази модернизация трябва да се извърши в авиационните заводи в Русия. Ще се споразумеем как да го направим", подчерта той.

Путин обеща "Искандер-М" на Лукашенко

Путин обеща "Искандер-М" на Лукашенко

Обсъдени са и доставките на торове за селското стопанство

Междувременно Лукашенко помоли Путин за помощ при преоборудването на беларуските военни самолети за носене на ядрени бойни глави.

Президентът на Беларус призна, че е "силно обезпокоен от въпросите, свързани с тренировъчните полети на самолети на САЩ и НАТО, които се подготвят да носят ядрени бойни глави и ядрени заряди".

"Много сме загрижени за това", подчертава Лукашенко.

"Не казвам, че утре ще транспортирате там ядрени бойни глави, но не можем да се шегуваме, помним 1941 г., когато ни залъгваха, че всичко ще е наред, всичко ще е спокойно, никой няма да нападне, а тогава ние не бяхме готови за тази ситуация", коментира президентът на Беларус.

В Русия: От школната скамейка на фронта в Украйна

В Русия: От школната скамейка на фронта в Украйна

Кремъл променя закона за професионалните военни

"Поставям въпроса, че можем да бъдем готови на всичко, дори на използването на най-сериозни оръжия, за да защитим отечеството си от Брест до Владивосток", добави президентът на Беларус, намеквайки за най-източната точка на Русия.

Какво е Су-25?

Бронираният щурмови самолет Су-25 Грач (по класификация на НАТО Frogfoot) е предназначен за осигуряване на пряка поддръжка на сухопътните войски над бойното поле при пряка видимост, както и за унищожаване на движещи се и неподвижни наземни цели с предварително зададени координати и нискоскоростни въздушни цели. Екипажът е от един човек.

Съобщава се, че руските военновъздушни сили разполагат с 14 ескадрили, въоръжени с щурмови самолети Су-25, като общият им брой е около 200 самолета. Повече от 80 щурмови самолета са модернизирани до варианта Су-25СМ, който се е доказал в реални бойни ситуации в Сирия.

През 2015 г. беше представена най-модерната модификация на щурмовия самолет "Грач" - Су-25СМ3. В резултат на модернизацията бойната ефективност на самолета е увеличена почти двойно благодарение на използването на по-точни боеприпаси, съвременна електроника и системата за въздушна отбрана "Витебск".