Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди за съвместен отговор с Русия на военни учения с участието на войски от страни членки на НАТО в съседна Украйна, предаде "Ройтерс".

Лукашенко, който не даде подробности за отговора, също така обвини Запада за това, което според него е задаваща се хуманитарна катастрофа тази зима, след като мигранти бяха оставени блокирани и замръзнали на беларуско-полската граница.

Украйна не е член на НАТО, но отдавна се стреми към по-тясна интеграция със западните военни с надеждата един ден да се присъедини към алианса, ход, на който се противопоставя главният съюзник на Беларус, Русия.

Разширяването на НАТО в Украйна преминавало червена линия за Путин

Разширяването на НАТО в Украйна преминавало червена линия за Путин

Русия и Беларус щели да действат, за да защитят собствената си сигурност

Украйна започна съвместни военни учения с войски на САЩ и други членове на НАТО миналата седмица, докато Русия и Беларус проведоха мащабни учения, които разтревожиха Запада.

Лукашенко каза, че е обсъждал ситуацията в Украйна с руския президент Владимир Путин няколко пъти, а Кремъл подчерта, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е преминало червена линия за Путин.

"Виждате, те мъкнат войници на НАТО там, в Украйна. Под прикритието на тренировъчни центрове те всъщност създават бази. САЩ създават бази в Украйна. Ясно е, че трябва да реагираме на това", подчерта Лукашенко на заседание с негови подчинени в президентския дворец в Минск.

Украйна провежда военни учения със САЩ и страни от НАТО

Украйна провежда военни учения със САЩ и страни от НАТО

Участват около 6 000 войници от 15 страни

"Руският президент и аз проведохме и провеждаме консултации по този въпрос и се разбрахме, че там трябва да се предприемат някакви действия. В противен случай утре ще имаме неприемлива ситуация точно на границата между Беларус и Русия", изтъкна още беларуският автократ.

Отношенията между Беларус и Запада се влошиха, след като Лукашенко смаза масовите протести след спорните избори през август 2020 г., което предизвика санкции на САЩ, Европейския съюз и Великобритания, но подкрепа от Москва.

Беларус и нейните съседи от ЕС също така се обвиниха взаимно за тежкото положение на мигрантите. ЕС обвини Минск, че изпраща умишлено мигрантите, главно от Ирак и Афганистан, да преминават границите в отговор на санкциите, наричайки го "хибридни атаки".

Дуда: Русия и Беларус са агресори, а международната общност не обръща внимание

Дуда: Русия и Беларус са агресори, а международната общност не обръща внимание

Остра реч произнесе полският президент пред Общото събрание

Трима мигранти загинаха от полската страна на границата и още един в Беларус този месец. В петък беше съобщена пета смърт - на иракчанин от страната на границата на Полша от предполагаем инфаркт.

Лукашенко увери, че Беларус се е отнасял добре с мигрантите.

"Да, облякохме ги, донесохме им дърва за огрев и някакви шалове. Но те ще замръзнат през зимата", каза Лукашенко.

"Накратко: това е хуманитарна катастрофа на границата", настоя той.

Меркел умолява Беларус да помага на мигрантите вместо да извършва "хибридни атаки"

Меркел умолява Беларус да помага на мигрантите вместо да извършва "хибридни атаки"

"Напълно неприемливо да се извършват такива хибридни атаки на гърбовете на отделни хора"