Рестартирането на Запорожката АЕЦ и възобновяването на производството в станцията към момента е невъзможно, заяви Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Би Би Си.

"Обсъдихме възможността за рестартиране на Запорожката атомна електроцентрала, което в момента, според общото разбиране, изглежда невъзможно", каза Гроси след преговори в Калининград с ръководителя на "Росатом" Алексей Лихачов.

Гроси призова да се осигурят условия за изключване на всякакъв ядрен инцидент поради външно влияние.

"Тези обстоятелства не ни позволяват да говорим за това (рестартирането на Запорожката АЕЦ) сега. Това обаче не ни пречи да обсъдим как можем допълнително да установим подобно рестартиране, когато са изпълнени такива условия", каза Гроси пред репортери.

WSJ: Путин обяви планове за рестартиране на АЕЦ Запорожие

WSJ: Путин обяви планове за рестартиране на АЕЦ Запорожие

В момента пет от шестте реактора на централата са в режим на студено спиране.

Руските войски превзеха Запорожката атомна електроцентрала малко след началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Запорожката атомна електроцентрала не произвежда електричество оттогава, но самата тя изисква постоянно подаване на електроенергия за охлаждане на един от реакторите, който не е напълно изключен от мрежата.

Централата е обект на постоянни атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

По-рано МААЕ обяви "сериозно влошаване на ситуацията с ядрената безопасност в централата в Запорожие" поради увеличаване на атаките, които Гроси нарече безотговорни и опасни.

Лихачов се съгласи с ръководителя на МААЕ за невъзможността за рестартиране на Запорожката АЕЦ в момента, но нарече техническото състояние на централата "абсолютно безопасно".

"Ние оценяваме сегашното състояние, техническото състояние, състоянието, свързано с персонала в Запорожката атомна електроцентрала, като абсолютно безопасно", каза ръководителят на "Росатом".

Нов екип на МААЕ пристигна в Запорожката АЕЦ

Нов екип на МААЕ пристигна в Запорожката АЕЦ

Това е 19-ият екип от експерти на МААЕ, разположен на площадката в Южна Украйна