Ръководителят на атомния надзорен орган на ООН се срещна във вторник с ирански официални лица, за да настоява за по-широк достъп до Ислямската република. Това се случва в навечерието на подновяването на дипломатическите преговори за прекратеното ядрено споразумение на Техеран със световните сили, предаде Асошиейтед Прес.

Рафаел Мариано Гроси от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отново е изправен пред преговори с ирански официални лица, тъй като неговите инспектори не могат да получат достъп до записи от охранителни камери и трябва да се справят с големи предизвикателства в опитите си да наблюдават бързо нарастващите запаси от уран на Техеран.

След едностранното оттегляне на САЩ по времето на тогавашния американски президент Доналд Тръмп от сделката с Иран, Ислямската република вече обогатява количества уран с чистота до 60% - най-високата досега и приближаваща се до нивото от 90%, което е при обогатяване за ядрени оръжия.

Франция предупреди Иран срещу "престорена" преговорна позиция за ядреното споразумение

Франция предупреди Иран срещу "престорена" преговорна позиция за ядреното споразумение

Напрежението по темата нараства

Въпреки че Иран твърди, че програмата му е мирна, регионалният съперник Израел многократно е предупреждавал, че няма да позволи на Техеран да създаде ядрено оръжие. Междувременно САЩ под ръководството на президента Джо Байдън заявиха, че са готови да се върнат към ядреното споразумението, но и че времето за това изтича.

Във вторник Гроси посети Организацията за атомна енергия на Иран, трета негова визита там от февруари насам. Той разговаря с Мохамед Еслами, новия ръководител на организацията.

След разговора им Еслами даде пресконференция, на която определи текущите въпроси като "технически", които не се ръководят от "политическите въпроси и конспирации" на враговете на Иран. От своя страна Гроси определи разговорите като "интензивни" .

По силата на поверително споразумение с Иран, МААЕ събира и анализира изображения от камери за наблюдение, инсталирани на иранските ядрени обекти. През декември 2020 г. иранският парламент одобри законопроект, който ще преустанови част от инспекциите на ООН на ядрените му съоръжения, ако санкциите срещу Иран не бъдат облекчени. От февруари насам МААЕ не може да получи достъп до изображенията от камерите.

МААЕ се оплака: ядрените инспектори в Иран са подложени на агресивни проверки

МААЕ се оплака: ядрените инспектори в Иран са подложени на агресивни проверки

МААЕ изброява дълъг списък от райони, до които инспекторите вече нямат достъп