Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди на въоръжените си сили да бъдат в бойна готовност след появилите си информации в САЩ, че преди близо година американският президент Доналд Тръмп е лансирал възможността за военно нахлуване във Венецуела, съобщава "Ал Джазира".

"Не можете да сваляте гарда дори за секунда, защото ще защитим най-великото право, което нашата родина е имала през цялата си история, което е да живее в мир", изтъкнал Мадуро по време на военна церемония.

Тръмп натискал за военна инвазия във Венецуела

Тръмп натискал за военна инвазия във Венецуела

Въпреки предупрежденията на съветниците си

Той е имал предвид информации в американските медии, според които през август миналата година Тръмп е попитал външнополитическите си съветници за възможността за нахлуване във Венецуела, която администрацията на Тръмп заклеймява като корумпирана, крайнолява диктатура.

По време на среща за санкциите, които САЩ наложиха на богатата на петрол Венецуела, Тръмп се обърнал към съветниците си и попитал: с бързо сриващата се Венецуела, заплашваща регионалната сигурност, защо САЩ да не могат просто да нахлуят в проблемната страна?

Предложението сащисало присъстващите на срещата, включително тогавашният държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън и тогавашният съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър, като впоследствие и двамата напуснаха администрацията на Тръмп.

Съветниците на Тръмп казали "не", както и латиноамериканските лидери, с които Тръмп също е обсъждал идеята.

По думите на Мадуро, тези информации потвърждават отдавнашната му позиция, че САЩ планират военно нападение срещу Венецуела, за да завладеят огромните ѝ петролни запаси.

Той призовал войските да останат бдителни, разкритикувайки "супремасистката и криминална визия на онези, които управляват САЩ".

"Военна намеса от страна на американската империя никога няма да бъде решение на проблемите на Венецуела", коментира Мадуро.

Дори част от най-верните латиноамерикански съюзници бяха принудени с неохота да заемат страната на Мадуро, осъждайки "дрънкането на оръжие" на Тръмп.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който е голям защитник на опитите на САЩ да изолира Мадуро, заяви, че инвазия би имала нулева подкрепа в региона.