Външният министър на Македония Никола Димитров е в София, където днес ще проведе поредния кръг от преговорите с Гърция за името на югозападната ни съседка.

В интервю за Нова телевизия той посочи, че с гръцкия си колега Никос Кодзиас искат да решат проблема, "което е едно добро начало, но разбира се, имаме и различия как точно трябва да се реши този проблем."

"Ние сме много обременени от историята си. Ние сме много горди народи. Всички на Балканите. Важно е да покажем на останалата част от Европа, че и тук, на Балканите, можем да се държим европейски. Битката е между силите на бъдещето и силите на миналото", изтъкна той.

"Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим нещо и си стиснем ръцете", подчерта Никола Димитров.

3 от 7 проблема за името на Македония са уредени, обяви Заев

3 от 7 проблема за името на Македония са уредени, обяви Заев

"Наистина сме оптимисти за намирането на решение"

"В момента национализмът е слаб в Македония и се опитваме да го заменим с нещо, което наричаме "визионерски патриотизъм" - къде искаме да сме след 10, след 15 години. И затова сме много благодарни на българското председателство, защото в тежка ситуация за Европа - и покрай Брекзит, и покрай мигрантската криза, българското председателство успя да постави Западните Балкани отново в дневния ред. За нас е много важно Македония да хване този влак. Много дълго чакахме на гарата, важно е и за нас, важно е и за стабилността в региона да се качим", посочи още македонският първи дипломат. 

По думите му, затова в Македония са започнали да правят приятелства и да решават проблеми.