Сенаторът от Аризона Джон Маккейн критикува президента Обама за това, че не споменал сирийските бунтовници в речта си пред нацията вчера вечерта, пише „Вашингтон поуст".

Много съм разочарован, че президентът не спомена Сирийската свободна армия и нашата морална и материална подкрепа за тях, което е желателно", каза Маккейн за MSNBC. „Мисля, че те чувстват, че са изоставени. Чувствам се много зле за моите приятели от Сирийската свободна армия днес", подчерта той.

Маккейн изтъкна, че е лоша идея да се изпрати Държавният секретар Джон Кери да преговаря с руския външен министър Сергей Лавров в Женева за това как да се отнеме химическото оръжие от Сирия.

Защо не вкараме резолюция с британците и французите днес в Съвета за сигурност на ООН, която да призове за незабавно допускане на инспектори, незабавно разкриване на местата, където се държат химическите оръжия и да ги поставим под международен контрол", поиска той и допълни: „Какъв е смисълът да се ходи в Женева и да се среща с Лавров?".

Според него Асад трябва да бъде наказан с военна интервенция.

Той критикува и Русия, заявявайки, че „руснаците нищо друго не са направили освен да използват ветото си в Съвета за сигурност на ООН".