Фаворитът на републиканската партия Джон Маккейн подложи на критика действията на Русия на международната сцена и изрази увереност, че реалният ръководител на страната остава както и преди - Владимир Путин.

"Бившият президент и настоящ министър-председател Путин води своята страна по път, който по мнението ми, е изключително вреден", казва Маккейн.

Републиканецът обяснява, че позицията му е формирана на последователни и свързани факти, тъй като, по думите му, Путин не би избрал за себе си приемник, ако не би могъл да ръководи и да държи в подчинение страната, както и преди.

Руските ръководители, според думите на Маккейн, са станали автократи.

„Погледнете действията на Русия от последните седмици - те намалиха доставките на нефт за чехите, заради сключеното споразумение с нас. След това принудиха British Petroleum да напусне Русия, подобни действия могат да продължат", обяснява кандидат президентът.

Сенаторът допълва, че руснаците продължават да оказват натиск върху Грузия с множество способи, както и върху Украйна, а също блокират и ред действия на СС на ООН по проблема с Иран.

На въпрос дали обаче би подкрепил изключване на Русия от Г-8, Маккейн посочва, че не е необходимо да се наказва поведението на Русия по такъв начин. „Нужно е те да разберат, че Г-8 бе основана от страни, които са демократични, страни, с които имаме общи ценности, цели и общи принципи.