Президентът на Франция Еманюел Макрон отказа да посети руския кът на Парижкия салон на книгата заради агресивното поведение на Русия. Изложението, което беше открито днес, ще продължи до 19 март, предаде Дойче веле.

Френският президент съобщи в Twitter, че с оглед на международния контекст е взел решение да не посещава официалния щанд на Русия.

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

Макрон подчерта, че "няма друго правдоподобно обяснение"

Очакваше се той да участва в тържествата, с които в рамките на Парижкия салон на книгата се отбелязва годината на руския език и литература във Франция и френския език и литература в Русия.

Вчера организаторът на руското участие в изложението Евгений Резниченко съобщи пред агенция "Новости", че в посолството на Русия е получено писмо от Елисейския дворец, че Макрон отменя посещението си на щанда.

Впоследствие френският президент публикува ново съобщение в Twitter, в което коментира, че е важно да се продължи диалогът с руската интелигенция, писателите, гражданското общество, защото "те са тези, които придават сила на този народ". По думите му, те трябва да бъдат защитаване и уважавани.

Думите му имат знаково значение на фона на ограничаването на гражданските права в Русия. Според последния доклад на "The Economist Intelligence Unit" за индекса на демокрацията, Русия е в групата държави с авторитарни режими.