Американският президент Доналд Тръмп и държавният глава на Франция Еманюел Макрон постигнаха компромис по т. нар. дигитален данък за големите интернет компании. Новината беше огласена в Биариц от Макрон на съвместна пресконференция с Тръмп днес, 26 август - последния ден от срещата на G7.

По думите на Макрон, Франция е готова да премахне от данъка, с който облага интернет компаниите на своя пазар, веднага щом бъде намерено международно решение по въпроса, предаде агенция AFP. Двамата президенти са се споразумели да се постигне споразумение за международен данък за интернет гигантите до края на 2020 г. Това ще стане в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

AFP обаче отбелязва, че Тръмп е избегнал еднозначния отговор на въпроса дали е постигнат компромис по дигиталния данък. Той не е отговорил и на директно зададен въпрос дали ще се откаже от намерението да повиши митата за вноса на френски вина, ако бъде въведен международен дигитален данък.

"Мога да ни уверя, че първата дама много обича вашето френско вино", коментира Тръмп в отговор.

От Г-7 дават 20 млн. евро за борбата с пожарите в Амазония

От Г-7 дават 20 млн. евро за борбата с пожарите в Амазония

Това обяви френският президент Емануел Макрон

През март 2019 г. френските министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер представи законопроект, според който международните компании с печалба над 750 милиона евро и френските с печалба над 25 милиона евро ще плащат във Франция данък от 3%. В документа се посочва, че става дума за доходи от онлайн реклами и от продажба на лични данни на потребители. Льо Мер тогава заяви, че за въвеждането на такъв данък са се обявили 23 от другите 27 държави в ЕС. Той напомни, че в Австралия и Индия има подобно облагане.

Напрежение на вечерята на Г-7 заради Русия

Напрежение на вечерята на Г-7 заради Русия

Тръмп отново сее разкол сред водещите икономики в света

Очаква се дигиталният данък да засегне компаниите Google, Apple, Facebook и Amazon. Общо с него ще бъдат обложени около 30 компании, предимно омерикански.

Законопроектът беше гласуван от френския сенат в края на юли.

В отговор на инициативата на Бруно льо Мер американският президент заплаши да обложи в по-високи мита френските вина.

Бедното меню на Г7: царевицата на Тръмп, виното на Макрон

Бедното меню на Г7: царевицата на Тръмп, виното на Макрон

И въпреки една популярна вече в Twitter шега за приоритетите на Борис Джонсън именно той се оказа единственият лидер от присъстващите там, който – преди и по време на срещата си с Доналд Тръмп, каза, че политиката на мита ще доведе света до икономическа рецесия.