Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че иска да "разсърди" неваксинираните в жаргонна и рязка забележка. Тези думи очаквано бяха осъдени от опозиционните му съперници - по-малко от 4 месеца преди следващите президентски избори, съобщи "Ройтерс".

"Неваксинираните, наистина искам да ги ядосвам. Ще продължим да го правим до края. Това е стратегията", заяви Макрон пред вестник Le Parisien в интервю, публикувано късно във вторник.

Франция миналата година въведе здравен пропуск, който не позволява на хора без PCR тест или доказателство за ваксинация да влизат в ресторанти, кафенета и други места. Правителството иска само ваксинираните могат да имат здравен пропуск.

Франция регистрира над 270 000 заразени за денонощие

Франция регистрира над 270 000 заразени за денонощие

Докато се обсъждат мерки, ограничаващи неваксинираните

"Няма да пратя неваксинираните в затвора, няма да ваксинирам насила. Така че трябва да им кажем, че от 15 януари няма да можете да ходите повече в ресторанта, да пиeте кафе, да ходитена театър, на кино, каза той.

"Един президент не трябва да казва това", написа крайнодесният лидер Марин льо Пен в Twitter заради употребения от държавния глава конкретен жаргонен израз. "Еманюел Макрон е недостоен за поста си."

В подробното интервю, първото за Макрон през новата година, президентът каза също, че има желание да се кандидатира за преизбиране през април, но не обяви изрично намерението си да го направи.

"Бих искал да го направя", каза Макрон.

Макрон намекна за задължителна ваксинация

Макрон намекна за задължителна ваксинация

Нови мерки срещу пандемията във Франция

Като безспорен фаворит в допитванията, Макрон все още не е заявил официално, че се кандидатира, въпреки че лейтенантите му вече подготвят кампания.

Припомняме, че изявленията на държавния глава идват на фона на регистрирана рекордна заболеваемост в страната.