Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че европейският континент се нуждае от нова архитектура за сигурност, която да включва Русия.

Говорейки на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нийнистьо в Хелзинки, Макрон призова за преразглеждане на отношенията с Кремъл.

Той също така настоява, че Европейският съюз се нуждае от стратегически отношения с Турция, включително по въпросите на отбраната.   

Франция не иска да изолира Русия, търси сътрудничество

Франция не иска да изолира Русия, търси сътрудничество

Това заяви външният министър Жан-Ив льо Дриан

Трансатлантическите въпроси трябва да бъдат преразгледани, за да може "Европа да има стратегическа и отбранителна автономия", настоя още френският държавен глава.

Той добави, че реконструкцията в "широк смисъл" би означавала сътрудничество със "силите, които са на границите на Европа и големите страни", с които е споделяна обща история.

Сигурността на ЕС повече не трябва да зависи от САЩ, настоя Макрон

Сигурността на ЕС повече не трябва да зависи от САЩ, настоя Макрон

"Европа вече не може да разчита на САЩ"

Макрон е категоричен защитник на позицията, че Европа трябва да е способна да защитава стратегическите си интереси и финансовата си независимост и да реагира на новата глобална икономическа и отбранителна ситуация, предизвикана от управлението на американския президент Доналд Тръмп.