Френският президент Еманюел Макрон призова азербайджанските войски да напуснат територията на Армения, след като серия от инциденти през последните седмици породиха опасения от ново разгаряне на сраженията между кавказките врагове след шестседмична война миналата година, информира "Франс прес".

Приемайки служебния премиер на Армения Никол Пашинян за разговори в Париж, Макрон каза, че "все още трябва да се направи много", за да се осигури трайността на примирието след конфликта през 2020 г.

Пашинян свиква среща на Съвета за сигурност заради Азербайджан

Пашинян свиква среща на Съвета за сигурност заради Азербайджан

След като конфликтът между държавите отново ескалира

Франция се разглежда като един от най-близките съюзници на Ереван и многократно обеща подкрепа за Армения след нейното поражение в конфликта. Освен това Париж е предпазлив по отношение на подкрепата, оказана от членката на НАТО Турция на Азербайджан във войната.

"Демаркацията на границата трябва да се осъществи изключително като част от преговори и без какъвто и да е свършен факт на място и най-вече без използване на сила", настоя Макрон.

"Азербайджанските войски трябва да напуснат суверенната територия на Армения", добави той, без да дава подробности на кои позиции се намират.

Макрон настоя Азербайджан да изтегли войските си от Армения

Макрон настоя Азербайджан да изтегли войските си от Армения

Франция е ангажирана с териториалната цялост на Армения

Напрежението нараства, откакто Пашинян обвини азербайджанските военни миналия месец, че са навлезли три километра през южната ѝ граница, за да "обсадят" езерото Сев Лич, което е споделено от двете страни.

Сблъсъците идват в навечерието на предсрочни парламентарни избори в Армения на 20 юни, които Пашинян обяви под натиска на протестиращите от опозицията.

Макрон призова страните да се върнат на позициите, които са заемали преди настоящото нарастване на напрежението, като добави, че "Франция е готова да помогне с дискусии".

Армения обвини Азербайджан във военни престъпления

Армения обвини Азербайджан във военни престъпления

След доклад на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч"

Армения и Азербайджан се сблъскаха в продължение на шест седмици миналата година заради контрола над Нагорни Карабах, планински анклав от етнически арменци в Азербайджан, контролиран от десетилетия от сепаратисти.

Войната завърши с изгубване на обширна територия от Армения, която тя контролираше в Азербайджан, което предизвика политическа криза в страната заради това, което мнозина сметнаха за унизително поражение.

Пашинян приветства подкрепата на Франция в кризата.

"Франция и Армения имат привилегировани отношения. От началото на кризата президентът Макрон говореше на езика на истината и този глас беше чут", подчерта той.

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Армения и Азербайджан мобилизираха армиите за мащабни военни учения

Четиридневни военни учения