Френският президент Еманюел Макрон излезе с твърда позиция по отношение на дейностите на Турция в Източното Средиземноморие, като изтъкна, че Анкара зачита само думите, подкрепени с действия.

"Що се отнася до суверенитета на Средиземно море, трябва да бъда последователен в делата и думите си. Мога да ви кажа, че турците уважават и зачитат само това. Ако казвате думи, които не са последвани от действия... Това, което Франция направи това лято, беше важно: това е политика по прокарване на червена линия. Направих го в Сирия", подчерта френският държавен глава по време на пресконференция, цитиран от "Ройтерс".

Меркел настоява: Всички в ЕС са длъжни да подкрепят Гърция в конфликта ѝ с Турция

Меркел настоява: Всички в ЕС са длъжни да подкрепят Гърция в конфликта ѝ с Турция

Германия е ангажирана да предотврати ескалацията на конфликта

Изявлението му идва, след като ЕС заплаши да наложи санкции срещу Анкара, ако преговорите за сондажите в спорни води се провалят. Междувременно Анкара подчертава, че заплахите на ЕС да наложи санкции само засилват решимостта на Турция да продължи сондажите. Турското външно министерство осъди заплахите, като настоя, че ЕС нямал "право да критикува и изисква Турция да прекрати проучването за въглеводороди в собствените си териториални води".

Германия предупреди Гърция и Турция: Малка искра може да причини катастрофа

Германия предупреди Гърция и Турция: Малка искра може да причини катастрофа

Гърция предупреди Турция, че е готова да "защитава своите суверенни права"

Сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие отдавна влошават отношенията ѝ както с Гърция, така и с Кипър, които твърдят, че Анкара е навлязла в техните изключителни икономически зони, както и на Европейския съюз, тъй като границите на тези две страни са и собствените външни граници на ЕС.

Напрежението между Турция и Гърция се изостри през последните няколко седмици, след като Турция засили проучванията по-близо до гръцката граница, пренебрегвайки призивите за освобождаване на спорните води. Гърция от своя страна мобилизира въоръжените си сили и предупреди, че ще отстоява суверенитета си с всички налични средства, включително военни.

Франция настоя Турция да спазва международното право в Източното Средиземноморие

Франция настоя Турция да спазва международното право в Източното Средиземноморие

след като напрежението с Турция се увеличава в региона