Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с Еманюел Макрон по-късно днес, часове след като френският президент попари надеждите за разрешаване на проблема с предпазния механизъм за ирландската граница.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел предположи, че решение за предпазния механизъм - ключов проблем във връзка с Брекзит - може да бъде постигнато в рамките на 30 дни.

Борис Джонсън каза, че е "повече от доволен" от този график.

Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен срок

Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен срок

Великобритания трябва да предложи алтернатива на предпазния механизъм

Ала по-късно вчера Макрон настоя, че възобновяването на преговорите по въпроса "не е вариант".

Джонсън заяви, че предпазният механизъм, който цели да предотврати твърда граница след Брекзит между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Република Ирландия, която е част от ЕС, следва да бъде изоставен, ако трябва да се избегне излизане на Великобритания от Общността без споразумение.

ЕС неведнъж е изтъквал, че споразумението за излизане, договорено с бившия британски премиер Тереза Мей, което включва предпазния механизъм, не може да бъде предоговоряно.

Ала вчера по време на съвместната пресконференция с Борис Джонсън Меркел допусна, че е възможна алтернатива, подчертавайки, че е задължение на Обединеното кралство да намери работещо решение.

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

Борис Джонсън не предлагал "реалистични алтернативи"

Говорителят на "Даунинг стрийт" 10 определи срещата между Меркел и Джонсън като "конструктивна".

Часове по-късно обаче Макрон изглежда попари изгледите за пробив, като коментира пред журналисти в Париж: "Повторно договаряне на условията, предложено понастоящем от британците, не е вариант, който съществува, и председателят (на Европейския съвет Доналд) Туск винаги е бил ясен по този въпрос."

Би Би Си коментира, че вероятно Джонсън ще получи "по-хладен прием" от Макрон, който гледа на Брекзит като на "замърсяващ целия европейски проект" и иска този проблем да бъде разрешен и приключен.

Френският президент също така настоя, че търговско споразумение на Великобритания със САЩ няма да компенсира "цената" на "твърд Брекзит".

Джонсън учуден: ЕС очевидно все още смята, че Брекзит може да бъде блокиран

Джонсън учуден: ЕС очевидно все още смята, че Брекзит може да бъде блокиран

"Ще е нужно малко търпение"

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, по-рано заяви, че САЩ подкрепят Брекзит без споразумение, като добави, че Вашингтон ще предложи серия от търговски споразумения с Великобритания.

Ала Макрон изтъкна в тази връзка: "Може ли разходите на Великобритания от твърд Брекзит, защото Великобритания ще бъде основната жертва, да бъдат компенсирани от САЩ? Не. И дори това да беше стратегически избор, това би било на цената на историческа васализация на Великобритания. Не смятам, че това е, което иска Борис Джонсън. Не смятам, че това е, което искат британците."

Макрон добави, че "британците са привързани към това, че са велика сила", но след Брекзит могат да се превърнат просто в "младши партньор" на САЩ.

По-рано вчера служител от кабинета на Макрон посочи, че Франция сега виждала Брекзит без споразумение като най-вероятния сценарий.

Макрон заяви, че не вижда причина за ново отлагане на Брекзит, освен ако не се случи значителна политическа промяна във Великобритания, като например избори или нов референдум.