Френският президент Еманюел Макрон планира да призове лидерите на страните членки на Европейския съюз по време на предстоящата неофициална среща на Общността в Залцбург да положат всички усилия, за да гарантират, че Обединеното кралство няма да излезе от ЕС без споразумение, съобщава "Таймс", позовавайки се на дипломатически източници.

Според източник Макрон "вижда сценария, при който няма споразумение, като нещо, което би разрушило връзките и отровило отношенията в момент, когато Европа трябва да бъде обединена и извън рамките на Европейския съюз".

Барние: ЕС подготвя специално предложение към Лондон за Брекзит

Барние: ЕС подготвя специално предложение към Лондон за Брекзит

Тереза Мей е убедена, че провалът на преговорите не е фатален

Предполага, че френският президент ще използва срещата през септември, за да представи предложение за нова структура на съюзите на Европа на базата на "концентрични кръгове". Източниците са отбелязали, че Макрон иска да види ЕС в центъра на кръга, докато Великобритания ще бъде във втория концентричен кръг, след като напусне Общността.

Преговорите за Брекзит напредват по-бавно, отколкото ЕС и Обединеното кралство се надяваха и двете страни вероятно ще удължат крайния срок за постигане на споразумение до ноември.

Тереза Мей убедена: Няма да настъпи краят на света без сделка за Брекзит

Тереза Мей убедена: Няма да настъпи краят на света без сделка за Брекзит

Скастри финансовия си министър Филип Хамънд

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние изрази оптимизъм, че може да бъде постигнато споразумение, след като той обяви, че ЕС е готов да предложи на Лондон партньорство след Брекзит, каквото "никога не е имал с каквато и да било друга трета страна".

Барние предупреди обаче, че ЕС все пак трябва да бъде подготвен за всички потенциални резултати, включително за сценарий, при който не бъде постигнато споразумение между ЕС и Великобритания.