Президентът Еманюел Макрон ще направи първото си обръщение към Франция след подписването на спорната пенсионна реформа, като предупреждава, че политическата и социалната криза, предизвикана от промените, още не е приключила.

Макрон подписа закона рано в събота, само няколко часа след като Конституционният съд потвърди промяната за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което предизвика обвинения, че е прокарал закона посред нощ.

След три месеца на протести и стачки левицата и профсъюзите се заканиха да не се предават и предупредиха за масови протести на 1 май - Деня на труда.

Проучванията на общественото мнение постоянно показват, че мнозинството от французите продължават да са против реформата, която правителството прокара в парламента, използвайки спорен механизъм, позволяващ приемането ѝ без гласуване.

Междувременно рейтингът на личната популярност на Макрон спадна, като някои анализатори предполагат, че той е дал преднина на крайнодясната лидерка Марин льо Пен по дългия път към изборите през 2027 г.

Пресата широко го нарече "Пирова победа" по името на гръцкия цар, който победил римляните, но в процеса на победата по-голямата част от армията му била унищожена.

Очаква се Макрон да направи обръщение към нацията около 18:00 ч. по Гринуич, съобщиха източници от президентството, в реч, която според правителствения говорител Оливие Веран ще бъде в духа на "умиротворяването".

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Реформата е от съществено значение за предотвратяване на колапса на пенсионната система

Но лидерът на влиятелния профсъюз CGT Софи Бине заяви в интервю за регионални вестници в неделя, че Макрон е "на път да се превърне в президент на хаоса".

"Той отваря пътя на партията "Национален сбор" на Льо Пен, която в едно проучване на общественото мнение беше показана като победител, ако президентските избори през 2022 г. се проведат отново в настоящия момент, каза тя.

"Еманюел Макрон далеч не е приключил с необходимостта да се справя със социалната и политическата криза, която продължава опасно да разпалва", се казва в редакционна статия на вестник "Монд".

В него се отбелязва, че Льо Пен е единственият френски политик, чиято популярност е нараснала чувствително от кризата, докато доверието в демократичните институции на страната е спаднало.

"Цената на пенсионната реформа изглежда непосилна", се казва в статията.

Еманюел Макрон защити непопулярната си пенсионна реформа

Еманюел Макрон защити непопулярната си пенсионна реформа

Тя влиза в сила до края на годината

Кризата идва и в момент на все по-големи предизвикателства на международната сцена за Макрон, който се сблъска с обвинения в приятелство с Китай по време на посещението си в Пекин миналата седмица.

45-годишният Макрон дойде на власт през 2017 г., обещавайки реформи във Франция и нова политика. Но опонентите му го обвиняват във все по-отстъпчиво и антидемократично поведение.

"Еманюел Макрон вече няма авторитет... така че изведнъж той става брутален и авторитарен", заяви в неделя пред френската телевизия депутатът от твърдата левица Клементин Отен.

Льо Пен заяви, че Макрон има три възможности да сложи край на кризата, "която сам създаде" - референдум за промените, парламентарни избори или оставка.

Но министър-председателят Елизабет Борн обеща в събота, че правителството ще продължи с още реформи, след като пенсионната реформа е приета.

"Решени сме да ускорим" темпото на реформите, заяви тя пред националния съвет на партията на Макрон.

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Френският лидер се надява протестите да преминат без ексцесии и насилие

Бине и други синдикални шефове призоваха за "народна и историческа вълна" от хора по улиците, които да се противопоставят на реформите на 1 май.

Като прелюдия към протестите на 1 май железопътните профсъюзи призовават за ден на "железопътен гняв" на 20 април.