Френският президент Еманюел Макрон призова за повече съгласуваност в НАТО, като за пореден път разкритикува Турция, че действа самостоятелно, в ущърб на своите съюзници, информира "Франс прес".

Следващата среща на НАТО на 14 юни в Брюксел "трябва да даде възможност" за подобряване на съгласуваността в Северноатлантическия алианс, изтъкна той след разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Елисейския дворец.

Военният комитет на НАТО е готов за диалог с Русия

Военният комитет на НАТО е готов за диалог с Русия

Но Русия отказва заседание на Съвет НАТО-Русия и подходът остава сдържане и диалог

"Солидарността между съюзниците не е просто дума с променливо значение. Тя предполага задължения, взаимни отговорности. Тя предполага, че всеки от съюзниците поема задължението да спазва международното право и ясни правила за поведение", подчерта президентът на Франция.

"Това предполага да не се преследват национални интереси, които противоречат на интересите в областта на сигурността на други съюзници, както се случваше понякога през последните години в Сирия, в Източното Средиземноморие, в Либия, в Кавказ или по отношение на взаимната съвместимост между оръжейните системи, което е от абсолютно критично значение в рамките на НАТО", подчерта той, очевидно имайки предвид Турция.

Макрон призова и за "отговорност на съюзниците" по отношение на отбранителните усилия, независимо дали в бюджетната сфера или на терен, особено при борбата с тероризма.

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

Заради засилващи се заплахи от Русия

"Не е време за разединяване на усилията, а за отговорност на всички и сътрудничество на всички", подчерта той, като напомни, че Франция е постигнала миналата година поставената от алианса цел да отделя за отбрана 2 на сто от своя БВП, въпреки пандемията.

Освен това Париж е на първа линия в борбата срещу тероризма в Сахел, подчерта той.

Макрон призова отново за по-голям европейски суверенитет в сферата на отбраната, макар че някои се опасяват, че това ще е в ущърб на НАТО.

Байдън лично възстановява отношенията с Европа на срещата на НАТО в Брюксел

Байдън лично възстановява отношенията с Европа на срещата на НАТО в Брюксел

Бъдещето на алинса, агресивна Русия, разрушителни технологии и възхода на Китай

Президентът на Франция обаче подчерта, че не става дума за ситуация, при която спечеленото от една страна е загуба за другата. Усилията на европейците ще помогнат на усилията на американските им съюзници, уверен е той.

Столтенберг заяви, че следващата среща на НАТО ще бъде "уникална възможност за засилване на съюза между Европа и Северна Америка". Това ще включва и увеличаване на инвестициите в колективната отбрана, увери той.