Френският президент Еманюел Макрон предприема международна кампания за популяризиране на френския език по света, като за целта по-късно днес ще изнесе реч пред Френската академия, пише "Гардиън".

Френският държавен глава ще обяви, както я определиха от Елисейския дворец, уникална програма, финансирана от правителството за стимулиране на "ученето, комуникацията и създаването" на френски език.

Акцията на Макрон не се ограничава до клуба на френскоговорящите страни, известни като Франкофония - много от тях в Африка, а ще се разпростре по цялото земно кълбо.

Посланиците на Гана и Нигерия - традиционно англоговорящи страни от Британската общност - също са били поканени на днешната реч, на която ще присъства носителката на награда "Гонкур" авторка Лейла Слимани, назначена за личен представител на Макрон за франкофонските работи през миналата година.

Служители на Елисейския дворец настояха, че акцията на президента няма намерение да бъде предизвикателство спрямо английския език, а стремеж за по-многоезичен свят.

На официално посещение през миналата седмица в индийската столица Делхи обаче Макрон е ухажвал индийски студенти, поканвайки ги да "получат достъп до Европа", като изберат да учат във Франция. Неговите коментари предизвикаха бърз отговор от страна на британския външен министър Борис Джонсън, според когото Великобритания имала по-добри университети.

Макрон обеща да популяризира френския език като част от предизборната си кампания през миналата година. В реч пред студенти в Буркина Фасо през ноември той обяви, че френският език може да бъде "език номер едно в Африка ... а може би дори в света".

Френският е шестият най-говорим език в света - след китайски, английски, хинди, испански и арабски, като сега има повече френскоговорящи извън Франция отколкото в самата нея. Оценките на населението през 2050 г. показват, че ще има повече от 700 милиона френскоговорящи, като 80% от тях ще са в Африка.

Очаква се Макрон да обяви, че ще бъдат налети пари в изучаването на френски, особено в Африка, заедно с "майчините езици", за да се засили "ролята и мястото на французите в света".

Той също така ще представи мерки за насърчаване на повече студенти от чужбина да учат във Франция, както и за по-добри езикови програми за бежанци и онези, които са "по-слабо интегрирани" във Франция. Кампанията ще включва мерки за по-масово използване на френския в световните медии, интернет и дигиталната икономика, както и насърчаване на артисти, писатели и музиканти да използват френски език в работата си.