Френският президент Емануел Макрон е наясно, че австралийският премиер Скот Морисън го е излъгал. Такова заявление направи французинът снощи в отговор на въпрос на австралийски журналист по време на срещата на Г-20. Въпросът е част от разнищването на казуса с тайните преговори между САЩ, Великобритания и Австралия за сключването на отбранително споразумение, довело до развалянето на споразумение между Париж и Канбера за закупуване на 12 подводници на стойност 55 милиарда евро, което пък повиши градуса на напрежението между страните.

"Мислите ли, че Скот Морисън ви е излъгал?", попита австралийски журналист от Sydney Morning Herald, а отговорът на Емануел Макрон бе: "Не мисля, знам."

Все пак френският президент добавя, че предстоят разговори и очаква следващи стъпки.

За първи път след скандала с подводниците Макрон говори с Морисън и топката е в полето на Австралия

За първи път след скандала с подводниците Макрон говори с Морисън и топката е в полето на Австралия

Канбера да предложи конкретни действия, които да олицетворяват волята на властите

"Изпитвам голямо уважение към вашата страна и много уважение и приятелство към вашия народ", подчерта френският президент, но отбеляза, че "когато има уважение, трябва да е двустранно и да се държим по начин, който отговаря на тези ценности".

Макрон определи срещата на Г-20 като успешна и довела до резултати, "въпреки многото разделения" между страните.

И Джеймс Бонд не би могъл да разкрие измамата на века

И Джеймс Бонд не би могъл да разкрие измамата на века

Дори бившите шпиони Джон льо Каре и Иън Флеминг биха могли да намерят по-подходящо име на аферата с "австралийските подводници"

Самият австралийски премиер Морисън увери, че още през юни месец е говорил Макрон, че договорът за френските подводници не отговаря на нуждите на страната му. Аз ясно дадох да се разбере, че тези подводници не могат да удовлетворят нашите стратегически интереси, а следва ние да намерим решение в хоризонта на нашите национални интереси.

Австралия приветства решението на Франция да върне посланика си

Австралия приветства решението на Франция да върне посланика си

След като бе отзован през септември заради AUKUS