Злополучният ракетен тест, завършил с експлозия, убила петима учени миналата седмица край Архангелск, Русия е включвал малък ядрен реактор, според високопоставен служител в института, където са работили учените, съобщава "Тайм".

Институтът работи върху дребномащабни източници на енергия, които използват "радиоактивни материали, включително делящи се и радиоизотопни материали" за Министерството на отбраната и за граждански цели, коментира Вячеслав Соловьов, научен директор на института.

Мъжете, чието погребение е в понеделник, са национални герои и "елитът на Руския федерален ядрен център", обяснява директорът на института Валентин Костюков във видеото, което също е публикувано на официален уебсайт в Саров, посветен на град с висока сигурност до ядрени изследвания на по-малко от 400 километра източно от Москва.

Взривът от 8 август е по време на тест на ракета, използваща "изотопни източници на енергия" на морска платформа в Архангелска област, близо до Арктическия кръг, съобщи руската държавна ядрена компания "Росатом". Първоначално Министерството на отбраната съобщава, че двама са загинали при произшествието, което каза, че включва тестване на ракетен двигател с течно гориво. Министерството не спомена ядрения елемент.

В САЩ засякоха проблеми с обявена от Путин невиждана ядрена ракета

В САЩ засякоха проблеми с обявена от Путин невиждана ядрена ракета

Путин разкри ракетата през март

Директорът на "Росатом" Алексей Лихачов определи загиналите като "истински герои" и "гордост за нашата страна".

"По-нататъшната ни работа по новите оръжия, които със сигурност ще завършим, ще бъде най-добрата почит към тях", коментира той по време на погребението според "Росатом". "Ще изпълним заръките на Родината и ще защитим изцяло нейната сигурност."

Не двама, а петима били загиналите при експлозията край Архангелск

Не двама, а петима били загиналите при експлозията край Архангелск

Това съобщиха от "Росатом"

Инцидентът предизвика кратък скок в радиацията в близкия пристанищен град Северодвинск, според изявление на уебсайта на местната администрация, което по-късно е премахнато. Руските военни заявиха, че нивата на радиация са нормални, но разкриха малко подробности за инцидента.

Норвегия заяви, че е засилила радиационния мониторинг след инцидента, но не е открила нищо. Южните ветрове и голямото разстояние между границата и експлозията правят малко вероятно и Финландия да засече някаква радиация, коментира пред "Тайм" Пия Вестербака, директор на Финландското управление по радиация и ядрена безопасност. Властите още не са проверила своите въздушни филтри след инцидента, но очаква тази седмица да има резултати, допълва тя.

"Росатом" отказва коментар за инцидента, а говорител на института в Саров не може да бъде намерен за коментар. Руските медии спекулират, че оръжието, което се тества, е SSC-X-9 Skyfall, известен в Русия като "Буревестник", ядрена крилата ракета, която президентът Путин представи на света в кратък анимационен сегмент по време на свое обръщение към нацията миналата година.

Военноморските сили на Русия претърпяха многобройни големи аварии през годините. През юли 14 моряци загинаха при пожар на борда на ядрена подводница в Баренцово море в инцидент, който първоначално официалните власти отказаха да коментират. По-късно висш военноморски служител заяви, че мъжете са дали живота си, предотвратявайки "планетарна катастрофа."

Най-тежката постсъветска военноморска катастрофа на Русия също бе в Баренцово море, когато 118 души загинаха на ядрената подводница Курск, която потъна след експлозия през август 2000 г. 

През 2008 година последва друг подобен инцидент с руска атомна подводница, при който загинаха 20 души.

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

Неуспешен опит с ракета "Буревестник"...