Малайзийският комуникационен регулатор подготвя предупреждение за социалните мрежи TikTok и Meta за предполагаемо блокиране на пропалестинско съдържание на техните платформи. Това обяви министърът на комуникациите на страната Фахми Фадзил днес, съобщава "Ройтерс".

Оттогава Meta отрече обвинението умишлено да е потискала гласове в платформата си Facebook. 

"Ако този проблем бъде пренебрегнат, няма да се поколебая да заема много твърд подход и позиция", каза Фахми в публикация в платформата Twitter (X). Без да дава подробности, той посочи, че много партии са призовали правителството да предприеме твърди действия срещу социалните медийни платформи за предполагаемо ограничаване на пропалестинско съдържание.

Говорител на Meta настоя, че в твърдението няма "никаква истина". "Нашите политики са предназначени да пазят хората в безопасност в нашите приложения, като същевременно дават глас на всеки", написа той в имейл до "Ройтерс" в четвъртък.

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим не е съгласен с натиска на Запада да осъди "Хамас"

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим не е съгласен с натиска на Запада да осъди "Хамас"

Ануар: Западните и европейските страни многократно са настоявали Малайзия да осъди "Хамас"

TikTok не отговори веднага на исканията за коментар.

Фахми подчерта, че малайзийците имат право на свобода на словото по отношение на палестинската кауза и добави, че това право няма да бъде отнето. Той разясни, че ще се срещне с представители на TikTok следващата седмица, за да обсъдят въпроса.

Притесненията по темата дойдоха две седмици след като Фахми обяви, че TikTok не е спазил напълно законите на Малайзия и не е направил достатъчно, за да ограничи клеветническо и подвеждащо съдържание. TikTok в отговор се зарече, че ще предприеме проактивни мерки за справяне с повдигнатите проблеми.

Във вторник в страната бе проведен голям митинг в знак на солидарност с палестинския народ.

ЕК разследва Meta и TikTok заради дезинформация

ЕК разследва Meta и TikTok заради дезинформация

Социалните платформи разпространявали фалшива информация за конфликта в Близкия изток