Общо 121 души, предимно малайзийци, за които се предполага, че са станали жертви на трудови измами, бяха евакуирани от Мианмар днес. До преди това са били блокирани от боевете между мианмарската армия и бунтовнически групи в северната част на страната. Това обяви външното министерство на Малайзия, съобщава "Ройтерс".

Групата евакуирани, която включва и един индонезийски гражданин, пристигна на международното летище в Куала Лумпур в 3:24 сутринта местно време със специално организиран полет от Кунмин, Китай, става ясно от изявлението на министерството.

Евакуационната мисия беше извършена през границата между Мианмар и Китай от четвъртък сутринта със сътрудничеството и одобрението на участващите страни.

Евакуират стотици тайландци от Мианмар през Китай на фона на тежки боеве

Евакуират стотици тайландци от Мианмар през Китай на фона на тежки боеве

Конфликтът между военното правителство и бунтовническите групировки в страната продължават

Боевете в Северен Мианмар продължават. Съюз от въоръжени етнически групи започна офанзивата там в края на октомври. Групите са завзели контрола над няколко града и военни постове близо до границата на страната с Китай, нарушавайки търговията.

Заместник-министърът на външните работи на Малайзия Мохамад Аламин заяви, че спасената група е била част от общо 128 души, блокирани в Лаукаинг, град в северния щат Шан на Мианмар. Правителството на Малайзия ще следи развитието и е готово да евакуира останалите седем души, които не са успели да бъдат спасени, добавя той.

Стотици малайзийци бяха спасени от мрежи за киберпрестъпления и измами в Югоизточна Азия през последните години. Жертвите на рекета разказват, че са били привлечени от обещания за високоплатени работни места и облаги за настаняване, но често вместо това им се е налагало да живеят в комплекси и да мамят онлайн потребители.

Китай и Мианмар нищят стабилността на общата им граница

Китай и Мианмар нищят стабилността на общата им граница

Пратеникът на Китай в Мианмар провежда разговори с правителството относно обтягащите се връзки