Водачката на опозиционната крайна десница във Франция Марин льо Пен се забърка в спорове относно назначаването на еврокомисар за "защита на европейския начин на живот", като подкрепи ход, който предизвика безпокойство от нарастващия популизъм в целия континент, съобщава "Ройтерс".

Льо Пен, която е лидер на крайнодясната формация "Национален сбор", приветства новата позиция в Европейската комисия като "идеологическа победа" по време на реч, в която тя също така обяви ново впускане в битката за президент през 2022 г.

Обръщайки се към верни привърженици на партията си в град Фрежус на Ривиерата, Льо Пен се опита да използва антиправителствените настроения зад протестите на "жълтите жилетки", като възобнови обещанията си за подобряване на покупателната способност, спиране или ревизиране на приватизационни сделки и справяне с упадъка на селските райони.

Фон дер Лайен за „европейския начин на живот”: Не можем да позволим да ни отнемат езика

Фон дер Лайен за „европейския начин на живот”: Не можем да позволим да ни отнемат езика

Виждаме чужди сили отвън да се месят в нашите избори

Встъпващата в длъжност като председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвика остри реакции за създаването на новия еврокомисарски пост за "защита на европейския начин на живот", който отговаря за миграцията, като критиците определят заглавието на новата длъжност като крайнодесен лозунг.

Назначението "говори много", изтъкна Льо Пен, която често критикува Европейския съюз, въпреки че се въздържа да обещава излизане на Франция от ЕС заради ограничената подкрепа за "Фрекзит" сред избирателите.

"Това потвърждава нашата идеологическа победа", настояла тя. Под натиск от страна на националните правителства, добавила тя, Европейският съюз "беше принуден да признае, че имиграцията повдига въпроси за бъдещето на начина на живот на европейците".

Юнкер насмете Фон дер Лайен за новия комисар за защита на европейския начин на живот

Юнкер насмете Фон дер Лайен за новия комисар за защита на европейския начин на живот

Екипът на Урсула фон дер Лайен, обявен във вторник, включва новосъздаден пост.

Срещу Жан-Мари льо Пен, бащата на Марин и неин предшественик като лидер на крайната френска десница, започна разследване в петък във връзка с отдавнашна френска проверка за предполагаема злоупотреба със средства на Европейския парламент, използвани за заплащане на партийния персонал в периода между 2009-2017 г.

От 2011 г., когато Марин льо Пен пое ръководството на "Национален сбор" (до неотдавна "Национален фронт"), партията се стреми да разшири подкрепата си, но със смесени резултати.

През 2012 г. тя не успя да стигне до втория тур на президентските избори, което баща ѝ направи 10 години по-рано, преди да загуби дуела с Жак Ширак. Но тя се изправи срещу Еманюел Макрон през 2017 г. на президентските избори, а нейната партия се класира на първо място на европейските избори на 26 май.