Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва е изпратила официално запитване до властите в Нигер във връзка с взетите за заложници - Огег Грет (руски гражданин) и Юрий Юров (украински гражданин).

Двамата са геолози и сътрудничат на руска компания, съобщи "Коммерсанть". На 18 юли те били нападнати от бойци, свързани с терористичната организация "Ал Кайда".

Според Захарова руското посолство в столицата на Мали - Бамако, което представлява интересите на страната и в Нигер, е в контакт с властите в Ниамей.

"Възнамеряваме да продължим усилията си за освобождаването на заложниците. Ние сме твърдо убедени, че терористичните организации, както и други деструктивни сили няма да могат да попречат на разширяващото се сътрудничество между Русия и държавите от Сахара и Сахел", се посочва в писмото, изпратено от руското външно министерство до властите в Нигер.

Според руската дипломатическа служба двамата геолози са нападнати на 18 юли в региона Мбанга в югозападната част на Нигер.

При атаката са участвали бойци от "Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите в Мали", която е подразделение на "Ал Кайда".

Освен Олег Грет и Юрий Юров са отвлечени още двама души, но техните имена и професии не са известни. При отвличането има и загинали - няколко военни от армията на Нигер.

На 2 август AFP съобщи, че бойци от джихадистката групировка - "Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите в Мали" са разпространили видео в социалните мрежи, в което са заснети двама мъже, които говорят на английски. Те се представят за руснаци и твърдят, че се казват Олег Грет и Юрий Юров.

Украйна съжалява за прекъсването на дипломатическите отношения от Нигер

Украйна съжалява за прекъсването на дипломатическите отношения от Нигер

Киев нарича обвиненията "безпочвени"

Във видезаписа няма информация за тях да се иска откуп. Не е посочена и датата, на която е правен видеозаписът. Източници на "Ройтерс" от органите за сигурност на Нигер твърдят, че видеото е записано седмица преди информацията за отвличането на геолозите да се разпространи в медиите.