Най-високопоставеният генерал на Съединените щати заяви в четвъртък, че Украйна вероятно ще получи изтребители F-16 скоро и каза, че нейната контраофанзива срещу руската инвазия върви бавно и има частичен успех.

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили каза, че е твърде рано да се каже дали контраофанзивата се е провалила.

"F-16. Това всъщност е в ход. Така че има програма за обучение и те вероятно ще получат F-16... в недалечно бъдеще", каза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили  в ексклузивно интервю за йорданския обществен канал за новини Al-Mamlaka.

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро каза, че е получил ангажименти от Дания и Нидерландия да доставят F-16, заявявайки, че те ще укрепят противовъздушната отбрана на Украйна и ще помогнат за нейната контранастъпление срещу руските сили.

Мили каза, че контраофанзивата е изправена пред тежки руски подкрепления които са разполагали с много месеци, за да подготвят минни полета, ровове и танкови препятствия "драконови зъби", които той определи като "много сложен набор от отбранителни приготовления", през които украинците преминават.

"Украинците все още имат значителна бойна мощ; това все още не е приключило", каза той. "Така че мисля, че е твърде рано да се каже дали (контраофанзивата) е успяла или провалила."

"Ясно е, че има частичен успех към днешна дата. Сега скоростта, с която се развива офанзивата, е по-бавна, отколкото предполагаха плановете", добави Мили в интервюто в Аман.

Украинските сили се обучават интензивно в различни части на Европа за "командване и контрол на настъпателни формации и комбинирани оръжейни маневри и за преодоляване на сложни препятствия, които ще укрепят способностите им", каза четиризвездният генерал от американската армия.

"Отново е кърваво, дълго е и бавно. И ние го предвидихме преди няколко месеца", каза той.

WSJ: Западът знаеше предварително, че Украйна не е подготвена за контранастъплението

WSJ: Западът знаеше предварително, че Украйна не е подготвена за контранастъплението

Байдън е изправен пред трудна задача - да балансира помощта за Киев с изискванията на предизборната си кампания

Вашингтон все още обмисля предоставянето на армейски тактически ракетни системи с голям обсег, известни като ATACMS, които могат достигат зад вражеските линии, каза Мили пред Al-Mamlaka.

"Те се сдобиха с далекобойна артилерия с управляемата система за многократно изстрелване (GMLRS) и британците предоставиха други видове способности, които имат и други страни. Така че те се снабдиха с много артилерия", каза той. "Но ATACMS е спорна тема".

"И поради много причини те все още не са ги получили. Все още са на масата. Президентът Байдън не е казал "не" или "да" в този момент", каза Мили.

Мили, който трябва да се пенсионира по-късно тази година, отново предупреди срещу вероятността от категорична украинска военна победа в близко бъдеще, като същевременно подчерта възможността за политическо решение за прекратяване на боевете.

"Това е офанзива, която продължава около, предполагам, осем седмици или нещо такова. Много е кървава, бавна, с много жертви и е много трудна. Така че идеята за военно прогонване на две или триста хиляди руски войници е ще бъде много трудно и предизвикателно."

"Друг начин за излизане от конфликта е чрез преговори и може би и това ще се случи.

Украински бойни пилоти ще се обучават в Аризона да летят с F-16

Украински бойни пилоти ще се обучават в Аризона да летят с F-16

През септември пилотите първо ще трябва да преминат през курс по английски език