Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, предупреждавайки, че Русия подновява усилията си да дестабилизира страната й и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи, предава "Ройтерс".

Посещението на Санду в Париж, идва в момент, когато западните държави се стремят да укрепят способностите на бившата съветска република на фона на нарастващи усилията за дестабилизация от страна на Русия.

"Ако агресорът не бъде спрян, той ще продължи, а фронтовата линия ще продължи да се приближава. По-близо до нас. По-близо до вас", каза Санду. "Следователно Европа трябва да представи единен фронт."

Молдова, западен съсед на Украйна с малък бюджет за отбрана, е свидетел на влошаване на дългите напрегнати отношения с Москва, тъй като тя подкрепя Украйна във войната.

Русия има войски и мироопазващи сили, базирани в Приднестровието - отцепила се се държава от Молдова, която поддържа своята автономия в продължение на три десетилетия с подкрепата на Кремъл.

Москва твърди, че е била принудена да се намеси в Украйна преди две години, за да се защити от агресията и заплахите от военния съюз НАТО и че претенциите за допълнителни териториални амбиции са неоснователно всяване на страх от страна на Запада.

Споразумението за отбрана определя правната рамка за бъдещо обучение, редовен диалог и споделяне на разузнавателна информация.

Френска отбранителна мисия ще бъде открита в столицата на Молдова Кишинев до лятото, като вече са започнали разговори за възможни договори за оръжия, каза френското министерство на отбраната.

Президентът Еманюел Макрон каза, че споразумението бележи решимостта на Франция да защити и помогне на Молдова.

Шефът на разузнаването на Молдова каза тази седмица, че Русия планира нови опити за намеса чрез провокиране на протести, намеса в предстоящите президентски избори и осуетяване на плановете за присъединяване към Европейския съюз.

"Режимът в Москва се стреми да контролира страната ми чрез енергиен шантаж, спонсориране на протести, провеждане на кампании за дезинформация, стартиране на кибератаки, намеса в нашите избори, наливане на мръсни пари и дори опит за преврат", каза Санду.

Молдова търси сигурност със споразумение с Франция

Молдова търси сигурност със споразумение с Франция

Париж заема все по активна позиция в европейската отбранителна политика