Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че има опасност още нещо "да изтече" от лабораторията в Ухан, откъдето той подозира, че е тръгнал и коронавирусът.

"Тази лаборатория все още работи. Не съм забелязал там да са засилили процедурите си за безопасност. Рискът подобно нещо да се повтори, е много реален", заяви Помпео пред Fox News.

Той настоя за яснота дали коронавирусът действително е "изтекъл" от тази лаборатория.

Помпео отново повтори теорията си, че китайската комунистическа партия е "прикривала" произхода на пандемията от COVID-19, заявявайки, че Пекин е наблюдавал как "лекарите умират" и "журналистите изчезват".

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

Като най-вероятна версия се посочва вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник

Бившият държавен секретар на САЩ е сред най-върлите привърженици на тезата, че коронавирусът е произведен в лаборатория в Ухан. До момента обаче той не е представил доказателства за своите твърдения.

От своя страна администрацията на китайския президент Си Дзинпин категорично отрече въпросната теория и се обяви против политизирането на пандемията.

Теорията за изтичане COVID-19 от лаборатория беше развенчана от екип от учени на Световната здравна организация), които заявиха в доклад за произхода на вируса, че подобна възможност е "изключително малко вероятна" и предложиха, че болестта вероятно е била предадена на хората от животни.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди на националните разузнавателни агенции да изготвят доклад за произхода на коронавируса в рамките на 90 дни, като се ангажира да го направи публично достъпен.

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

Хипотезата била правдоподобна и заслужава допълнително разследване