Майката на Роман Протасевич, който е критик на правителството, хвърлен в арест в Беларус, е поискала от германския канцлер Ангела Меркел да съдейства за освобождаването на сина ѝ и други затворници в страната, информира ДПА.

"Молим ви настоятелно да ни помогнете, тъй че всички невинни хора да бъдат освободени от затвора", каза Наталия Протасевич пред в. "Билд", като допълни: "Те се нуждаят от спешна помощ, защото са изложени на садизъм и насилие всеки ден."

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

Разплакан, той призна, че се опитва да свали Лукашенко от власт

Тя призова беларуският авторитарен президент Александър Лукашенко, който се сблъска с протести след спорните избори миналата година, да бъде спрян.

"Всеки нов ден, не, всеки нов час, който минава, струва живота на невинни хора, включително деца", настоя Наталия Протасевич.

Преди почти три седмици властите в Беларус принудиха пътнически самолет на Ryanair, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, да се приземи в Минск и задържаха журналиста дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които бяха на борда.

След това ЕС отново наложи санкции срещу бившата съветска република.

Беларус вдигна изтребител, за да арестува Роман Протасевич

Беларус вдигна изтребител, за да арестува Роман Протасевич

Главният редактор на Telegram-канала NEXTA е обвинен за организиране на безредици

Бащата на журналиста, Дмитрий Протасевич, каза пред "Билд", че техните писма няма да бъдат доставени на сина им. "Дори адвокатът му не може да говори свободно с нас по телефона", уточни той.

"Вместо това вече бяха публикувани два видеоклипа от държавата, в които се правят принудителни признания", изтъква Дмитрий Протасевич и допълва, че в тях могат да се видят очевидни знаци за изтезания.

Един от тези знаци бяха синини по врата му. "Експерт ни каза, че това са следи от душене", посочи той.

Родителите на Протасевич живеят в изгнание в Полша.

В четвъртък Европейският парламент призова за допълнителни санкции срещу Беларус заради принудителното приземяване на самолета на Ryanair и арестуването на Роман Протасевич.

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Рааб: Интервюто е дадено под заплаха от физическо насилие и в условия на ограничаване на свободата